Новини

Използването на GPS навигация изключва естествената навигация на мозъка

Проучване на лондонския университетски колеж разкри, че когато използваме сателитни навигационни системи, части от нашия мозък се не се активират. При осъществяване на самостоятелна ориентация в мозъка се активират зоните от хипокампа, които обикновено се използват за паметта и навигацията, както и префронталната кора на главния мозък, която е отговорна за взимането на решения. Според проучването тези зони се „изключват“ при използването на когато използваме сателитни навигационни системи.

Учените са провели навигационни симулации с участието на 24 доброволци, които са преминали през скенери на мозъка, докато виртуално са управлявали кола през централен Лондон. За разлика от навигирането с GPS в нови райони, при ръчното навигиране в хипокампа и префронтална кора е наблюдаван скок на активността.

„Когато имаме технология, която ни казва кой път да поемем, тези части от мозъка просто не отговарят. В този смисъл нашият мозък трябва да „изключи“ интереса си към улиците около нас“, обяснява неврологът Хюго Спайърс, съавтор на изследването. По негово мнение, данните от изследването могат да помогнат за по-добро устройство на градовете.

Според водещият автор д-р Амир-Хомаюн Джавади, резултатите покават недостатъците при използване на спътникова навигация, която все пай си има и предимства. За екипът е важно да се проучи по какъв начин физическата и когнитивна активност се отразява на мозъчната активност по позитивен начин.

Предстои съвместна работа със високотехнологични компании, програмисти и архитекти като крайната цел ще е създаване на среда лесна за ориентиране. „Тези открития ни позволяват да погледнем плановете на град или сграда и да помислим по какъв начин системите за запомняне в нашия мозък верояттно ще реагират. Например, можем да погледнем плановете на социални домове и болници, за да открием зони, които са трудни за хората с деменция и да ги улесним в навигацията. По подобен начин можем да създадем нови сгради, които са съобразени с нуждите на тези хора“, допълва Спайърс.

Цялата статия е достъпна на адрес – https://www.nature.com/articles/ncomms14652.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us