Новини

Израел измерва магнитното поле на Луната

Първият космически апарат на Израел, конструиран с цел да кацне на Луната, се устреми към естествения спътник на Земята. Сондата „Берешит“ („Генезис“ на иврит) на частната израелска компания Space IL беше изстреляна от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, с ракета-носител „Фалкон 9“ на частната американска компания „Спейс Екс“.
Благодарение на „Берешит“, Израел ще стане едва четвъртата нация с мисия на Луната. Очаква се пътешествието да продължи до средата на април. Сондата трябва да кацне в лунното Море на яснотата.
Мисията на „Берешит“ първоначално беше част от съревнованието „Лунар Екс Прайз“ на Гугъл и дори стигна до финала. Надпреварата обаче приключи миналата година, без да бъде излъчен победител. Организаторите решиха да продължат със собствени усилия. Дарения за мисията направиха както милиардери, така и ученици.
„Берешит“ ще измерва магнитното поле на мястото си на кацане. На борда й има капсула на времето с детски рисунки, снимки, информация за израелската култура и историята на човечеството. Една от фотографиите е на първия израелски астронавт – Илан Рамон, загинал в катастрофата с космическата совалка „Колумбия“ през 2003 г.

Същевременно американското космическо ведомство даде зелена светлина за полета на новата капсула на SpaceX до Международната космическа станция. Целта на сегашния тестов старт е да се установи колко сигурен ще бъде полетът, преди той да бъде изпълнен с астронавти на борда.
„Спейс екс“ има доста богат опит в полетите до МКС от 2012 г. За този период компанията осъществи 15 полета до орбиталната станция с товарната версия на капсулата „Дракон“. Сега предизвикателството е много по-голямо, тъй като критериите за сигурност при пилотирани полети са значително по-високи.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us