Новини

Израел рисува нова карта по идеята на Тръмп, палестинците против

Израел започна да изготвя карта на териториите от Западния бряг, които ще бъдат анексирани в съответствие с мирния план, предложен от президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.
Изготвянето на картата „няма да отнеме дълго“, увери снощи Нетаняху на предизборна среща в Маале Адумим. Премиерът заяви, че територията ще включва всички израелски селища и долината на река Йордан – територии, намиращи се под военната окупация на Израел от края на войната през 1967 г., но които палестинците искат да включат в бъдещата си държава. „Единствената карта, която може да бъде приета, е карта на палестинската държава в границите от 1967 г. със столица Ерусалим“, заяви преди това Набил Абу Рденех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

„Така нареченият мирен план на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток застрашава мира и стабилността в региона“, заяви пък турският президент Реджеп Тайип Ердоган в послание към участниците в конференция в Куала Лумпур, посветена на ситуацията в Ерусалим, предаде Анадолската агенция.

Едностранни стъпки на Израел за анексиране на земя на Западния бряг заплашват подкрепата на САЩ за подобни планове, заяви американският посланик в Израел Дейвид Фрийдман, цитиран от Ройтерс. „Визията за мир на президента Доналд Тръмп е продукт на над три години тесни консултации с президента, премиера Нетаняху и техните съответни високопоставени екипи“, написа Фрийдман в „Туитър“. Той добави, че в процеса по картографиране Израел е част от израелско-американска комисия и затова „всички едностранни действия преди приключването на работата на комисията заплашват плана и съгласието на САЩ“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us