Новини

КАБ предлага да предостави безвъзмездно проект за укрепването на тютюневите складове

Камарата на архитектите в България (КАБ) предложи безвъзмездно изготвяне на проект за укрепването на засегнатите от пожара сгради от ансамбъла на бившето тютюнево градче в Пловдив. Това съобщи председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов по време на пресконференция по повод пожара в тютюневите складове в Пловдив.

Готовност да окажат помощ по конструктивната част заявиха и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Двете браншови организации изказаха надеждата си Община Пловдив да приеме тяхната експертна помощ, за да може да се реши проблемът по най-добрия начин.

Според архитектите руините на тютюневите складове трябва да се възстановят в автентичния им вид, а не да се превърнат в своеобразен макет като се запазят само фасадите на културните паметници и се преизградят отново. Според специалистите необходимите мерки в момента включват незабавно укрепване и заснемане, и чак след това да се търсят и намерят правилните градоустройствени и архитектурни решения, за да може тези сгради да продължат живота си.

Решението на проблема с опазването на паметниците на културата се търси и в необходимостта от законови промени съгласно европейското законодателство. Собствениците на такива сгради освен да се стимулират, трябва да бъдат и санкционирани, ако не полагат грижи за тях, в това число и евентуалното им отчуждаване.

КАБ планира и провеждането национална кампания за опазване на недвижимото културно наследство. Ще бъдат показани ценни местни архитектурни шедьоври, като първото събитие ще се проведе в Пловдив на 12 септември, а след това във Варна и София. Целта е да се информира обществото за различни проблеми, за които ще бъдат предоставени и решения.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us