Новини

Как Путин укрепва рублата

С доброволния отказ от руските нефт и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник. Това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова на официалната страница на посолството в социалната мрежа Фейсбук.

По думите й: „Един обикновен европеец още дълго ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати по сметките.“

Изказването на дамата от Русия идва ден след като Путин още веднъж каза, че ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ „във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро“, и ще премине към плащания в рубли.

„По този начин Путин изпраща политически сигнал“, казва банковият анализатор Ралф Умлауф. „Това е ответна реакция на наложените от Запада санкции.“ Руското правителство реши още в началото на месеца, че ще изплаща задълженията си към „неприятелските“ държави само в рубли.

„Освен това мярката на Путин укрепва рублата“, посочва Умлауф. „Ако сметките за газа в бъдеще не се плащат в долари или в евро, това естествено укрепва рублата, тъй като търсенето й ще нарасне.“ Решението може да се отрази благоприятно и на разклатената руска икономика.

Същевременно експертът отбелязва, че е трудно да се каже доколко ликвидността на пазара на рубли ще е достатъчна за покриването на всички сметки за газ с руска валута. „Пазарът няма как да е особено голям, тъй като всички западни държави са фактически извън него.“

Теоретично руската банка би могла да отпечата неограничено количество рубли и да ги предаде на страните-вносителки на газ срещу валута, без да е ясно какъв би бил обменният курс. Заявлението на Путин тутакси доведе до ръст в стойността на рублата, която от началото на войната в Украйна падна до рекордно ниски нива.

Русия е най-големият доставчик, а на световните пазари съществува недостиг от около един милион барела нефт на ден. Европа е застрашена и от дефицит на дизела, запасите са на най-ниското си равнище от 2008 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us