Новини

Какво е пухкава екзопланета

Астрономи от института „Карнеги“ и Калифорнийския технологичен институт обясниха съществуването на загадъчни „пухкави“ екзопланети, съобщи Сайънс алърт. Става въпрос за планети, чиято плътност е толкова малка, че е сравнима с тази на захарен памук. Учените заключили, че тези необичайни обекти всъщност имат много пръстени.
Били създадени модели, за да се разбере дали планети с пръстени около тях могат да обяснят свойствата на „пухкавите“ екзопланети, които се откриват с помощта на транзитния метод. Той е базиран върху наблюдаване намаляването на блясъка на звезда, когато пред нея преминава планета. Възможно е да се използва и друг метод, свързан с изследване на гравитационното въздействие на планета върху звездата ѝ.
Масата на „пухкавите“ екзопланети е непропорционално ниска в сравнение с размерите им и съставлява по-малко от 1% от тази на газов гигант със същите размери. Учените предложили хипотезата, че несъответствието се обяснява с това, че гигантските размери на „пухкавите“ екзопланети са обусловени от наличие на пръстени. Резултатите от моделирането показали, че в някои случаи пръстените действително могат да допринесат за погрешно определяне на планети като „пухкави“.
За три „пухкави“ екзопланети – Кеплер 87с, Кеплер 117с и HIP 41378f, може да се окаже, че имат пръстени. Тези планети се намират достатъчно близо до звездите си – затова пръстените им би трябвало да са съставени от скалисти, а не от ледени тела. Освен това въпросните планети би трябвало да са с форма на сплеснат сфероид заради високата скорост на въртенето си, за да може пръстените им да не се деформират.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us