Новини

Калифорния налива $2,5 млрд. за електромобилите

Германия дават по 8000 евро за купуване на ековозило

Губернаторът на Калифорния Джери Браун представи план на стойност 2,5 млрд. долара, чрез който ще бъдат подпомагани покупките на електромобили и разширяването на мрежата от станции за презареждане.

Планът е част от усилията за постигане на целта до 2030 г. по калифорнийските пътища да се движат 5 милиона коли с нулеви емисии. Амбициозното предложение за трансформиране на калифорнийската „автомобилна“ култура бе направено в началото на последната година от мандата на Браун, който полага основите екологичната му политика да бъде продължена и от неговия приемник. Губернаторът демократ превърна Калифорния в глобален лидер в борбата с климатичните промени на фона на решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Броят на автомобилите с нулеви емисии, заложен в плана, е близо 15 пъти над 350 000-те такива коли, които вече се движат по пътищата на щата.

За да бъде постигната целта, 40 процента от автомобилите, продавани през 2030 г. трябва да бъдат екологично чисти.

Планът ще увеличи субсидиите, с които се подпомага покупката на електромобили. Калифорния предлага субсидии до 7000 долара за покупка на нови автомобили, задвижвани с електричество, горивни клетки или хибриди, макар повечето предоставяни суми да са по-малки.

Предложението на Браун предвижда през всяка от идните осем години да бъдат отпускани субсидии на стойност 200 млн. долара.

В него е заложено също увеличаване на станциите за презареждане до 250 000 за електромобили и 200 за водородни клетки спрямо съответно 14 000 и 31 в момента. Калифорния трябва рязко да намали замърсяването, причинявано от транспортния сектор, за да постигне целта си до 2030 година емисиите парникови газове да бъдат с 40 процента под нивата от 1990 година. Замърсяването от коли, камиони и други транспортни средства има най-голям дял в парниковите емисии.

Същевременно германската социалдемократическа партия предложи да се увеличи два пъти сумата, отпускана на купувачите на електромобили, като целта на инициативата е да се повиши делът на екологично чистия транспорт в страната.

Управляващата коалиция е за повишение на сумата до 8000 евро в сравнение със сегашните 4000 евро при замяна на дизелови автомобили с електромобили и 3000 евро, ако става дума за хибрид.

Програмата ще бъде финансирана наполовина с федерални средства, а другите пари ще идват от производителите.

В коалиционното споразумение консерваторите и социалдемократите се споразумяха да се вдигне сумата, отпускана при покупка на електромобили за нуждите на таксиметровите компании и за лекотоварен превоз. Конкретна сума обаче не е посочена. Депутатите са обсъдили и изграждането на нови станции за зареждане на електромобили – според предварителните планове към 2020 г. трябва да има не по-малко от 100 000 допълнителни електростанции.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us