Новини

Камарата на архитектите в България иска прекратяване на конкурса за пл. „Света Неделя“

След като веднъж апелираха за промяна в условията на конкурса за градоустройство на пл. „Света Неделя“ от Камарата на архитектите в България (КАБ) вече искат прекратяване на поръчката. Това стана ясно от писмо към кмета и главния архитект на София, публикувано в профила на неправителствената организация в социалната мрежа Фейсбук.

В началото на седмицата Столична община обяви, че условията на обявения в средата на септември конкурс, са изменени. Част от изискванията към кандидатите бяха намалени наполовина – по отношение на финансовите способности, а необходимостта от персонал бе намалена три пъти. Непроменено остана условието, че едва 7 участника ще бъдат поканени да представят проекти.

В писмото от КАБ се посочва, че конкурсът трябва да се прекрати и да се обявяват две нови процедури. Първата да е открит международен архитектурен конкурс за концепция и последваща процедура за възлагане на изпълнение на технически и работен инвестиционен проект. Според камарата обявената в момента процедура не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси. „Предварителното определяне само на седем участника, както е предвидено в момента, лишава журито от избор от много по-богата палитра от идеи. каквато ще даде един открит международен архитектурен конкурс. Нещо повече – сегашното изискване за изпълнението на 1.5 ха площадни обекти през последните години ще спре много от евентуалните участници не само от България, а и от чужбина,тъй като това не е често срещан опит.“, се посочва още в писмото от КАБ.

Писмото по повод конкурса за ключовия площад в столицата е изпратено в момент, когато назрява общественото недоволство към ремонтни дейности на други ключови места в центъра на София, които също бяха резултат от конкурси с противоречиви условия.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us