Новини

Камарата на строителите: Строителството ще ни изведе от кризата и рецесията

Проведохме среща с премиера Бойко Борисов и с Камарата на строителите, съобщи днес на брифинг в МС заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той подчерта, че секторът продължава да работи в условията на извънредното положение: „Точно обратно с пълни темпове реализираме всички големи инфраструктурни проекти, днес коментирахме и темата с малките и средните такива. Строителството е може би най-важният сектор, който след всяка една рецесия и икономическа криза, каквато очакваме в България и в световен мащаб заради Covid-19, да изведе икономиките на стария път на положително икономическо развитие. Възлагаме огромни надежди на сектора“.

На свой ред Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара, заяви: „Преди около месец призовахме да не се спира строителството в България и бяхме чути. Сега дойдохме с различен апел – не просто да не се спира строителството в страната, а когато се набелязват мерките за излизане от кризата в икономически аспект, нашето мнение е, че строителството е един от най-важните фактори, които задвижват икономиката“.

„Строителството да бъде двигател на развитието в следващия етап“, отбеляза Николов, който даде за пример понятието на английските колеги „строително цунами“.

Той отхвърли призиви от тези дни за спиране на инфраструктурни проекти, пари за които да бъдат прехвърлени за борба с коронавируса: „Нашето мнение е, че точно с развитието на строителството и инфраструктурните обекти това е борба срещу следствията от коронавируса. И към хората, които казват така, особено президентите, които дават акъл, бих им казал: когато става въпрос за използване на перилни и дезинфекционни препарати и когато става въпрос за строителство на магистрали, нека първо попитат специалистите и тогава да говорят“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us