Новини

Капсулата на СпейсЕкс с четирима от МКС се приводни успешно след дълго кацане

Четиримата астронавти в капсулата на компанията „SpaceX“ – „Крю Драгън“ се приводниха в Мексиканския залив близо до бреговете на Флорида рано тази сутрин, завършвайки шестмесечна научна мисия на НАСА на борда на Международната космическа станция (МКС) и дълъг обратен полет.

Капсулата, наречена „Индевър“, се приводни, както бе планирано в 22.30 ч. източноамериканско време (3.30 ч. по Гринуич) след горещо спускане през земната атмосферата, предавано на живо чрез комуникационната мрежа на НАСА.

Функционираща автономно капсулата започна осемчасовото си завръщане с 90-минутен полет около МКС, по време на който екипажът направи серия от снимки на станцията, обикаляща Земята в орбита на разстояние близо 400 км.

Историята на „Спейс Екс“ започва, когато Илон Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но като разбира колко ще струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение. „Спейс Екс“ е основана през 2002 г., в която Мъск инвестира 100 милиона щатски долара. Впоследствие „Спейс Екс“ е избрана от НАСА и получава субсидия в размер на 278 милиона щ.д., за да разработи безпилотна система за доставка на товари до МКС.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us