Новини

Караджов: Докато си върша работата, няма да подавам оставка

Докато смятам, че си върша добре работата, т.е. не предлагам нещо несправедливо, няма смисъл сам да си подавам оставката. Това каза в Кюстендил вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по повод отправените искания от превозвачи да се оттегли от поста си.

Министърът посочи, че цялата идея на тол системата е да се плаща повече от тези, които въздействат и замърсяват пътя повече. Гроздан Караджов припомни, че въвеждането на системата е от 2020 година, но заради протести, неподготвеност и кризи, „тол-ваканцията“ продължава вече две години и три месеца. „Само че въпросът, който задават българските граждани и на който трябва да отговарям като министър е – защо този, който ползва пътя не го плаща, а трябва да го плащаме ние през бюджета и втори път, когато леките автомобили плащат 2/3 от тежестта за ремонт и поддръжка на пътищата, а тежкотоварният трафик, в това число и транзитният – едва 1/3, каза Караджов.

Той уточни, че в момента около 270-280 млн. лв. се събират у нас от винетки на леки автомобили, а приходите от целия тежкотоварен трафик са 158 милиона. Според министъра те трябва да достигнат два пъти размера на постъпленията на винетки от леки коли. „Заложили сме и ще похарчим над 1 млрд. само за текущ ремонт и поддръжка, без да влизат основите ремонти и новото строителство. Така българският данъкоплатец продължава да плаща за публичната собственост, наречена републиканска пътна мрежа. Не може данъците на всички нас, включително и на тези, които не използват тази мрежа да отиват за нейното поддържане“, аргументира се Гроздан Караджов Според него това е най-справедливата система и неслучайно, с директиви, цяла Европа ще премине на този принцип. „Има искания за намаляване на тол-таксите, за намаляване на обхвата, но тази промяна трябва да се случи“, допълни Караджов.

Министърът посочи, че по време на срещите с превозвачите досега, голяма част от исканията им са били възприети и са направени необходимите промени. „Диалогът между мен, политическия ми кабинет и превозвачите върви“, коментира Караджов. Той допълни, че с тях предстои нова среща в края на седмицата или в началото на следващата, по въпросите на тол системата. „Сигурен съм, че ще има несъгласие, но все някога някой трябва да направи тази реформа“, каза още Караджов.

Гроздан Караджов коментира и темата с неконсолидираната „ВиК“ – асоциация в региона, заради несъгласието на Община Дупница да участва в нея. „Грантови средства за развитие и модернизация на „ВиК“-мрежи, се дават само на консолидирани територии. С други думи в следващите шест -седем години сериозни инвестиции във водния сектор в цялата област няма да има. Консолидацията е израз на това, че сме общество и че има солидарност. Водните богатства са на всички, а не на конкретното населено място“, каза министърът.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us