Новини

Карта кой какво ще изпрати на Украйна, засега

Трагедията в Украйна не стихва.

След като в неделя следобед руският президент Владимир Путин нареди привеждането на силите за стратегическо възпиране на руската армия в специален режим на носене на бойно дежурство, а европейскят съюз изключи редица руски банки от системата SWIFT, Европа обеща и помощ за Украйна. В тези дни много неща са безпрецедентни – сиреч случват се за първи път.

Ядрена заплаха

Путин каза: „Висшите длъжностни лица на водещите страни от НАТО допускат агресивни изказвания по адрес на нашата страна. Затова разпореждам на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб да поставят силите за възпиране на руската армия в специален режим на носене на бойно дежурство“, каза Путин на среща със Сергей Шойгу и Валерий Герасимов. Според уебсайта на руското министерство на отбраната Силите за стратегическо възпиране са „гръбнакът на бойната мощ на руските въоръжени сили, предназначени за възпиране на агресия срещу Русия и нейните съюзници и за разгромяване на агресора във война чрез използване на различни видове оръжия, включително ядрени“, отбелязва агенция Интерфакс. Силите за стратегическо възпиране включват Стратегически настъпателни сили (СНС) и Стратегически отбранителни сили (СОС).

Пари за оръжие от ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че за пръв път в историята си ЕС ще осигури бюджетни средства, за да въоръжи нападната страна – Украйна. Предвижда се с европейски средства да бъде осигурена покупката и доставката на въоръжение и предпазни средства. Затваряме въздушното пространство за руснаци, предлагаме забрана за кацане, долитане и прелитане в ЕС на притежавани, наети или управлявани от руски граждани и организации летателни средства, посочи председателят на ЕК. Това включва самолетите на олигарсите, уточни тя.

Ограничаване на медии, изключиха ТАСС от алианса на информационните агенции

Фон дер Лайен обяви, че ЕС ще спре дейността на руските медийни групи „РТ“ и „Спутник“, които разпространяват пропагандата на Кремъл. Замразява се имуществото и се спират преводите с Руската централна банка. ЕС ще наложи запор над имуществото на руските олигарси, добави тя. Председателят на ЕК обяви също санкции срещу Беларус, които обхващат търговията с основни стоки. Тя нарече непризнатия беларуски президент Александър Лукашенко „колаборационист“ по повод руското нашествие в Украйна. Европейският алианс на информационните агенции ЕАНА изключи ТАСС.

Предстои

– Днес предстои среща между руската и украйинската страна на границата между Украйна и Беларус.

– Съветът за сигурност свиква извънредна сесия на Общото събрание на ООН. Очаква се да бъде гласувана резолюция, която осъжда действията на Москва. Тези резолюции не са обвързващи, но имат политическа тежест и са поредният дипломатически ход за изолирането на Русия.

 

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us