Новини

Карта от времето на Кенеди за Карибската криза на търг

На онлайн търг в САЩ е представена секретната карта на президента Джон Кенеди с обозначените на нея съветски военни обекти в Куба по време на кулминацията на Карибската криза, по които САЩ планирали да нанесат удар. По данни на аукционната къща RR Auction, специализирана в продажба на исторически документи и редки предмети, картата е от 27 октомври 1962. Документът съдържа информация къде се намират съветските военни обекти в Куба, включително изтребителите МиГ, бомбардировачите Ил-28, ракетните катери „Комар“, балистичните ракети Р-12, ракетите „земя-земя“, а също ядрени хранилища. Датата 27 октомври 1962 г. бе най-опасният ден от Карибската криза и влезе в историята като „черната събота“. В съпровождащия документ на аукционната къща се казва, че „ако Кенеди бе издал заповед за удар, тази карта показва 9 съветски цели, по които американците биха хвърлили бомби“. Благодарение на това, че лидерите на САЩ и СССР се договориха и в нощта на 28 октомври успяха да предотвратят ескалацията на кризата, „деветте посочени на картата цели станаха оръжието, което САЩ премахната от Куба “, отбелязва къщата. Документът представлява две карти, залепени със скоч, и два листа с пояснителни бележки, маркирани с надписа „Секретно“. Както съобщи организаторът на онлайн търга, преди около 20 години документът е бил предаден на сегашния му собственик от Робърт Макнамара, министърът на отбраната при Кенеди. Той пък получил картата като подарък от самия президент Кенеди, който я нарекъл „победната карта“, защото именно над нея той прекарал решаващите часове на кризата и не се е поддал на натиска на военните да се нанесе удар срещу позициите на СССР в Куба.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us