Новини

Картографска инициатива за Странджа

Мила Пейкова

Две годишнини стават повод за създаване и издаване на сертифицирана европейска туристическа карта на Странджа – Петрова нива: 125 години от създаването на Тракийската организация в България, с чието начало е свързано Малко Търново и 10 години от основаването на Българската картографска асоциация (БКА) – национален представител в Международната картографска асоциация (ICA).

Само за десет години, българската картографска общност успя да преодолее негативите на прехода и зае достойно място в световната картография. Днес, председателят на БКА проф. Теменужка Бандрова е Вицепрезидент на ICA, а страната ни е сред дейните членове на присъдружната на ООН авторитетна организация.

Международните успехи на БКА не отклоняват българските картографи от националните им задачи. В това ни уверява последната им инициатива – актуализация на съвременната туристическа карта на позабравената Странджа и изработка на детайлна карта на историческата местност Петрова нива – символ на борбите на тракийското население и на единството му с въжделенията на братята му от Мизия и Македония.

Новата карта на Странджа обхваща българската част от планината в М1:110 000 и детайлна карта в М 1:40 000 – 100 км² от територията й с историческата местност Петрова нива. В нея са представени: атрактивна част от Природния парк „Странджа” със защитените му територии, архитектурният резерват Бръшлян, обичаните от туристите селища и местности като Стоилово, Ковач, Качул, историческият център на някогашната Хасекия – с. Звездец и все по-търсеното Младежко. Разработени са туристически маршрути, които ще стимулират бургаското население активно да преоткрива планината на своите деди.

Задачата, която си поставят българските картографи, е да покажат удивителното историческо и културно наследство на района и да улеснят пътищата до него за европейските (и не само) туристи.

Създаването на нова карта е продължение на проекта на община Малко Търново, Историческия музей „Проф. Александър Фол” и Международния търгорски и културен център – Геопан – „Картографският образ на Странджанския край през вековете” вече осъществен като експозиция на историческата местност „Петрова нива”.

Идеята да се създаде и издаде съвременен геопространствен инструмент за популяризиране на Странджа планина и нейното Черноморско крайбрежие като европейска дестинация въодушеви общинската администрация и местната културна общественост в Малко Търново. Първите, които се притекоха в помощ на българските картографи от КартГео – Троян и Геопан – Бургас, бяха тракийци обединени в дейното малкотърновско дружество „Дико Джелебов”. Те поеха задачата да издирят и предоставят сведения и забележителни места, свързани със 125 годишнината от създаването на Тракийската организация в България и да подпомогнат финансово и организационно теренната работа в района.

Съвременната българска картография и тракийци обединиха своите сили за достойно представяне на значителна част от граничната територия на Обединена Европа – планините Странджа, Голям и Малък Дървент, Сакар и Източни Родопи – територия, в която забележителното сплитане на минало и съвремие ни прави по-богати.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us