Новини

Китай обмисля връщащи се спътници

Китай разработва ново поколение спътници, способни да се завръщат обратно на Земята с полезен товар, съобщи агенция Синхуа. Твърди се, че спътниковите платформи ще увеличат полезния върнат товар повече от два пъти.

Освен това Китай планира да предложи комерсиална услуга с връщащи се спътници. Новата платформа ще се използва не само за нуждите на китайските изследователи, но и от международната общност.

Сегашните китайски сателитни платформи могат да върнат на Земята товар с тегло 250 кг. През април 2016 г. на спътника SJ-10 се проведоха 19 научни експеримента, вкл. с живи ембриони на мишки, резултатите от които бяха върнати в ръцете на учените. Преди това китайците можеха да върнат на Земята полезен товар до 150 кг.

Новото поколение спътници ще могат да върнат на Земята от 500 до 600 кг полезен товар. По този начин Китай започва да прехвърля задачата за търсене на ресурси от земната повърхност към изследвания и производство в условия на микрогравитация.
Търсенето на нови материали за микроелектрониката, биологичните експерименти, създаването на нови лекарства и други задачи в условия на безтегловност принуждават Китай да премине към създаване на космически „пикапи”.

Първият полет на новата космическа платформа с голям капацитет е планиран за 2020 г. През следващите 10 години се очаква да бъдат изведени в орбита от 10 до 15 връщащи се спътника.

Новите платформи ще осигурят по-добра микрогравитация, ще носят повече полезен товар и ще предложат по-добро обслужване по отношение на обмена на данни с оборудването на борда, както и достатъчно голяма мощност и надеждно задържане на дадена орбита.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us