Новини

Китай отвори мега планетариум

Шанхайският планетариум, който стана най-големият в света, отвори.

Отварянето на комплекса предизвика голямо вълнение у жителите на Шанхай.

Преди официалното откриване администрацията на планетариума организира няколко отворени дни, за да тества работата на съоръжението и след това да започне да пуска масово хора в него. Днес, в деня на откриването, посетителите са около 6000 души.

Комплексът, чийно строеж започна през ноември 2016 г., е в зоната за свободна търговия Линган, в шанхайския район Пудун. Общата площ на основната сграда е 38 000 кв. м, а целият комплекс със съседните конструкции е разположен на 58 600 кв. м.

Планетариумът се състои от основна сграда и редица спомагателни структури, като младежки изследователски център и две обществени обсерватории. В изложбената част посетителите могат да видят около 70 фрагмента от различни метеорити, включително парчета от Луната, Марс и астероида Веста. Колекцията включва и оригинални творби на Исак Нютон, Галилео Галилей, Николай Коперник и редица други учени.

Външно комплексът прилича на голям космически кораб от научно-фантастичните филми с добавени стилизирани орбити, по които се движат планетите. Пешеходните пътеки около основната сграда са оформени по такъв начин, че да приличат на линии на галактическа спирала.

Музеят за наука и технологии в Шанхай, който контролира изпълнението на този проект, заяви, че посетителите на планетариума ще имат възможност да се потопят в света на Вселената чрез технологии за изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност. Планетариумът разполага и с телескоп, с който любителите на астрономията могат да наблюдават Слънчевата система. Той ще се използва и в различни изследователски проекти, включително студентски.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • МВР и дрон заснеха строителството на АМ „Хемус“
  МВР и дрон заснеха строителството на АМ „Хемус“

  Строителството на автомагистрала (АМ) „Хемус“ е проверено от служители на полицията (МВР) в Ловеч. Това стана ясно от комисар Станимир Станев, който заедно с директора

 • Омбудсманът обсъди промените в ЗУТ
  Омбудсманът обсъди промените в ЗУТ

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Виолета Комитова запозна омбудсмана на Република България Диана Ковачева с подготвяни от ведомството промени в Закона за устройство

 • Микропластмасата влияе на климатичните промени
  Микропластмасата влияе на климатичните промени

  Микропластмасата във въздуха оказва влияние върху климатичните промени, откриха учени от Кентърбърийския университет в Крайстчърч, Нова Зеландия. Изследователите са анализирали ефектите от съдържанието на малки

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us