Новини

Китай пусна в масово производство атомен часовник

Китайският супер тънък рубидиев атомен часовник бе пуснат в масово производство, съобщиха производителите.

Часовникът бе разработен през 2018 г. от изследователския институт към Китайската корпорация за космически науки и технологии (CASIC). Той е от ключово значение за позиционирането и точността на времето на сателитите от навигационната система „Бейдоу“, информира Радио „Китай“.

Разработения през 2015 г. от китайските учени рубидиев часовник бе достатъчно малък, за да се побере в длан, но с дебелина почти 40 мм, докато новият е с дължина и ширина 76 мм, но дебелината му е само 17 мм.

В сравнение с предишното поколение часовници, новият е по-малък на размер, но работи по-добре и е по-устойчив на високи температури. Той може да се използва в области като авиацията, космоса и телекомуникациите. Според разработчиците му, ултра точният часовник ще има по-широки пазарни перспективи в бъдеще.

Атомните часовници са с най-точни стандарти за време и честоти. Те използват вибрациите на атомите, за да измерват времето. Поради малкия си размер, ниска цена и висока надеждност, рубидиевите часовници са най-често произвежданите в света.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us