Новини

Китай разработва безпилотен влак на магнитни възглавници

Китайските специалисти са стигнали до финалната права от разработката на новите високоскоростни пътнически влакове, способни да развиват скорост от около 400 км/ ч.

Китайската академия по инженерни науки съобщи, че са изпълнили всички подготвителни инженерно-конструкторски работи и се на етап получаване на телевизионен сигнал при преминаването на влакова композиция с подобна висока скорост. Това е необходимо, за да бъде пътуването на нашите пасажери възможно най-комфортно и удобно.

Новият влак ще използва „вградена система за магнитно предвижване“, като в бъдеще влакът ще бъде и безпилотен.

По думите на Дин Жундзюн в процес на работа е и проекта за маглев влак (влак на магнитна възглавница, базиран на принципа на магнитната левитация), който да развива скорост от 600 км/ч. Очаква се първите опити на тази влакова композиция да започнат през 2020 г. Към днешна дата максималната скорост на високоскоростните пътнически влакове в Китай е 350 км / ч. През септември миналата година подобни влакове започнаха да се движат по най-оживената жп линия Пекин-Шанхай. В рамките на един ден те превозват около 505 хиляди пътници.

Дължината на железопътните линии в Китай е около 124000 километра, от които повече от 22 000 километра са пригодени за високоскоростни влакове.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us