Новини

Китай създаде изкуствено слънце

Китайски учени от Института по физика на плазмата в Хъфей поставиха световен рекорд за задържане на плазмен разряд в токамак – установка за термоядрен синтез, наричан и „изкуствено слънце“, предаде ТАСС.
Специалистите успели в продължение на 101 секунди да запазят състоянието на плазма при температура от 120 милиона градуса.
Предишният рекорд за „изкуствено слънце“ бе поставен в република корея през 2018 г., когато плазмата бе задържана в продължение на 20 секунди при температура от 100 милиона градуса.
Най-важният параметър в работата на токамака е времето на запазване на плазмата в магнитното поле, затова наблюдатели обръщат внимание, че новият рекорд на китайските учени превъзхожда пет пъти постижението на южнокорейските им колеги.
„Рекордът е поредното доказателство за постижимостта на проекта за получаване на източник на енергия за ядрен синтез, това е основа за комерсиализация на инженерните и физически разработки“, каза заместник-директорът на Института по физика на плазмата Сун Юнтао.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us