Новини

Китай създаде изкуствено слънце

Китайски учени от Института по физика на плазмата в Хъфей поставиха световен рекорд за задържане на плазмен разряд в токамак – установка за термоядрен синтез, наричан и „изкуствено слънце“, предаде ТАСС.
Специалистите успели в продължение на 101 секунди да запазят състоянието на плазма при температура от 120 милиона градуса.
Предишният рекорд за „изкуствено слънце“ бе поставен в република корея през 2018 г., когато плазмата бе задържана в продължение на 20 секунди при температура от 100 милиона градуса.
Най-важният параметър в работата на токамака е времето на запазване на плазмата в магнитното поле, затова наблюдатели обръщат внимание, че новият рекорд на китайските учени превъзхожда пет пъти постижението на южнокорейските им колеги.
„Рекордът е поредното доказателство за постижимостта на проекта за получаване на източник на енергия за ядрен синтез, това е основа за комерсиализация на инженерните и физически разработки“, каза заместник-директорът на Института по физика на плазмата Сун Юнтао.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us