Новини

Китай ще чисти космоса от боклуци

Китайска компания изстреля на ниска земна орбита роботизиран прототип, който събира с мрежа космически отломки, оставени от други апарати, съобщи Ройтерс.

Апаратът NEO-01, който тежи 30 кг, ще наблюдава също малки обекти в дълбокия космос. След като улови отломките, ще ги изгаря с електрическата си пропулсионна система.
Той беше изстрелян с ракета „Чанчжън -6“ заедно с още няколко спътника. Разработен е от компанията „Ориджин спейс“, като целта е да проправи път за технологии за добиване на ценни изкопаеми от астероиди.
Когато спътниците остареят, много от тях остават в космоса ненужни и застрашават други апарати.
Компанията „Ориджин спейс“ планира да изстреля десетки телескопи и космически апарати, за да започне да добива полезни изкопаеми от астероиди до 2045 г.
В тази сфера работят повече от десет компании по света, като американските „Планетари рисрсис“ , „Три Ди системс“ и японската „Астроскейл“.
Те също разработват технологии за улавяне на отломки в космоса. „Астроскейл“ използва за тази цел магнити.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us