Новини

Китай стига до Арктика


Предприемач от Китай се кани да купи огромен терен в Исландия. Нещо изгодно наглед за северната страна: това ще й помогне да се измъкне от предълбоката финансова яма, в която затъна. Западът обаче е разтревожен – там съзряха в евентуалната сделка ръката на китайското ръководство, опитващо се да получи  достъп до богатствата на Арктика.

Бизнесменът е президентът на компания „Бейцзин чжункун инвестмънт“ Хуан Нубо, заемащ 161-о място сред световните богаташи в рейтинга на сп. „Форбс“. Той реши да купи поредния терен: този път парче земя от 300 квадратни километра, или 0,3 на сто от цялата площ на Исландия, като плати за бъдещата си придобивка 100 милиона долара. Мястото ще бъде използвано за еко селище за туристи. Както съобщи исландското външно министерство, бъдещият курорт с голф игрище и с изложение към един от многобройните гейзери ще е свързан с два национални парка – „Ватнайокул“ и „Йокулсарглюфур“.

До 2008 г. Исландия бе сред най-големите офшорни центрове, но след това националната валута рухна и исландците задлъжняха с 5 милиарда евро само на банковите вложители от Великобритания и Холандия.

Авторитетният в. „Файненшъл таймс“ коментира, че идеята за парче от Исландия е част от китайския ресурсен неоколониализъм в цял свят.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us