Новини

Китай изстреля 2 сателита Бейду

Китай изстреля два навигационни спътника от системата „Бейду“ в 13:45 ч. българско време на 5.11.2017 г.(неделя). „Бейду-24“ и „Бейду-25“ бяха изведени в средна околоземна орбита от центъра за сателитни изстрелвания Сичан на борда на ракета „Чанг Женг 3Б“.

Присъединяването на двойката сателити към китайската ГНСС „Бейду“ бе планирано първоначално за юли, но бе отложено заради частичен неуспех при предходното изстрелване с подобна ракета. Тогава, изстреляният по време на мисията ChinaSat-9A, сателит бе изведен в по-ниска от планираната орбита.

Апаратите с поредни номера 24 и 25 ще се присъединят към третата фаза на „Бейду“, намираща се в средна околоземна орбита. Финално глобалното съзвездие на системата ще се състои от 27 спътника в средна околоземна орбита на височина около 21 500 км и наклон 55.5о, 5 спътника в геостационарна орбита, и 3-те сателита в наклонена геосинхронна орбита от текущата регионална система. Пълната глобална оперативна фаза на системата от 35 сателита е планирана за 2020 година.

Третата фаза на „Бейду“ включва преминаването към честотата 1,575.42 MHz, която отговаря на гражданските сигнали на GPS L1 и „Галилео“ E1.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us