Новини

Китай покрива Тибет с изкуствен сняг

Китай планира да предизвика изкуствени валежи от сняг в Тибет, за да реши проблема с недостига на прясна вода, съобщават от университета „Цинхуа“, който разработва проекта, цитирани от БНР. Към момента валежите в Тибет осигуряват около 7 % от потребяваните в Китай количества вода.

Според проекта изкуственият сняг трябва да покрие територия от 1,6 милиона квадратни километра, което е около 3 пъти площта на Испания. Това, според учените от университета, ще увеличи количеството на валежите в Тибет до 10 милиарда кубически метра годишно.

Разработката на проекта, наречен „Небесна река“, е започнала през 2016 година и е смятан за най-грандиозния екоексперимент в историята.

Проектът предвижда монтирането на десетки хиляди горивни камери в Тибет. При изгарянето в атмосферата се отделят частици сребърен йодид, който ще привлича дъждовни облаци. Към момента за експериментални цели има инсталирани над 500 такива пещи в Тибет и други места.

Според американски климатолози обаче по този начин ще бъдат обезводнени други райони, а създаденият дисбаланс крие екологични рискове.

Тибет е окупиран от Китай през 1950 година и оттогава е в състава на Китайската народна република.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us