Новини

Китай представи първата си карта на Марс

Китай представи първата си пълна карта на повърхността на Марс, съставена на базата на снимки, направени по време на мисията на космическия апарат „Тянвън-1“, съобщи „Чайна дейли“.

Картата беше представена от Китайската национална космическа администрация (CNSA) и Китайската академия на науките на събитие в Хъфей, провинция Анхуей, посветено на китайския Ден на космонавтиката, съобщава „Хъфей жибао“.

Публикуваната цветна карта е представена в няколко проекции: ортографска проекция на източното и западното полукълбо на Марс, проекция на Робинсън, проекция на Меркатор и азимутална проекция. Пространствената й разделителна способност е 76 метра.

На церемонията в Хъфей беше съобщено също, че по време на изследване на изображенията Китайската национална космическа администрация (CNSA) е открила 22 геоложки обекта, които са получили наименованията на известни китайски села и градове.

Космическият апарат „Тянвън-1“, кръстен на древна китайска поема, беше изстрелян заедно с марсохода „Чжужун“ на 23 юли 2020 г. От ноември 2021 г. до юли 2022 г. той направи общо 284 прелитания около Червената планета, благодарение на което стана възможно да бъдат получени изображения на цялата повърхност. Апаратът изпрати на Земята общо над 14 700 данни с цветни изображения.

Китай продължава и през тази година програмите си за изследване на Луната и Марс.

Страната отбелязва Деня на космонавтиката от 24 април 2016 г. На този ден през 1970 г. Китай изстрелва в орбита с ракета-носител „Чанчжън-1“ първия си спътник „Дун фан хун“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us