Новини

Китайската космическа станция навлиза в атмосферата от днес до понеделник

Неизправната и необитавана китайска космическа станция Tiangong-1 се очаква да навлезе в атмосферата в прериода от днес до понеделник. Това съобщиха от Европейската космическа агенция. Орбиталната станция е хваната в кадър миналата седмица от радарната система за проследяване и заснемане към интитута Фраунхофер, докато се е носила на височина 270 км.

По-голямата част от космическият апарат ще изгори в атмосферата. Останалите малки парчета ще паднат на Земята.

Въпросът с падането на отломките от Tiangong-1 бе коментиран и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. След заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет той заяви, че няма реална опасност и не трябва да се изпада в паника. Заседанието бе свикано във връзка с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

„Всички необходими мерки са взети от нашите химически модули. На всеки 89 минути китайската космическа станция прелита над територията на България в продължителност 15-20 секунди. Теоретичните шансове отломки от нея при разпадането ѝ да паднат над територията на България са 0,01%. Ако това се случи над територията на България, никакви отломки не трябва да се докосват. Това е приоритет на специализираните химически модули, които трябва да ги обработят“, заяви Каракачанов.

Освен заради безопасността на гражданите, отломките от Tiangong-1 не трябва да се пипат и по юридически съображения. Съобразно договора за използването на космическото пространство от 1967 г., станцията е собственост на Китай, докато тя не се откаже от нея.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us