Новини

Китайски космически апарат кацна на обратната страна на Луната. Изпрати снимки

Китайският космически апарат „Чанъе-4“ успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Апаратът „Чанъе-4“ бе изстрелян на 8 декември 2018 г. от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич) в четвъртък, съобщи агенция Синхуа.

Постижението на Китай е първо за човечеството. Досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната. „Чанъе-4“ изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаем апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс – в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

„Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната – каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на „Чанъе-4“.

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на почвата, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната. Семената, доставени от „Чанъе-4“ на естествения спътник на Земята са от памук, рапица, картофи, и на арабидопсис от семейството на зелевите растения.

Радарът на „Чанъе-4“ ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май 2018 г.

foreign201901031330000477863822631

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us