Новини

Китайци строят на Египет нова административна столица за 6 милиона души

Над седемдесет процента от първата фаза на изграждането на новата административна столица на Египет са завършени, съобщи местната правителствена. Около 98 процента е степента на завършеност на правителствения квартал, който включва десет министерски комплекса, предназначени за 34 министерства, правителствената сграда и сградата на парламента.

Завършени са 60 процента от бизнес квартала, в който се изграждат двадесет небостъргача. Сред тях е близо 400-метрова кула, планирана да бъде най-високата сграда в Африка. Изпълнител е Китайската държавна строителна и инженерна корпорация (China State Construction Engineering Corporation) – една от най-големите строителни компании в света, в сътрудничество с египетското Министерство на жилищното строителство и населените места.

Напълно завършени са Спортният град, Олимпийското градче, Градът на знанието, Градът на изкуството и културата, Новата опера, главната болница, редица училища и частни университети.

Строителството на бъдещата административна столица на Египет започна през 2015 г. Тя се намира на 60 километра източно от Кайро, като общата й площ е 700 квадратни километра.

В новия град се очаква да живеят около 6,5 милиона души. Една от транспортните връзки с Голямо Кайро ще бъде първият в страната еднорелсов влак. Целта на проекта е да се облекчи трафикът в многомилионния мегаполис.

Отделно от това Египет планира да построи 15 нови града, за да приюти нарастващото население на страната и да осигури на жителите си висококачествени удобства и услуги.

Съществуващите проекти включват New Administrative Capital, New Alamein City, East Port Said (Salam), New Mansoura, New Ismailia, El Galala, New Sheikh Zayed, October Oasis, West Beni Suef, New Mallawi, Nasser (West Assiut), West Qena и New Toshka.

Новите градове ще са от типа смарт сити. В момента обаче проектите страдат от инфлацията на материалните разходи и последиците от руско-украинската война във веригата на доставки.

Същевременно Египет определи Харга за свой първи екологичен град. Решението е от 7 юни. В Харга липсва промишлено замърсяване, защото там няма фабрики, освен за консервиране на фурми, в допълнение към големия дял на зелените площи на глава от населението. Градът използва слънчева енергия и природен газ, насърчава селското стопанство и постепенно премахва найлоновите торбички за еднократна употреба.

Град Харга е на 232 км югозападно от Асиут. Градът е построен със специални строителни материали и развива градското земеделие по покривите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us