Новини

Климатичните бежанци – реалност: договорът между Тувалу и Австралия

В парламента на Австралия бе внесено историческото споразумение между нея и Тувалу, което ще предостави на жители на тихоокеанския остров климатично убежище в случай на климатична заплаха за страната им, предаде Франс прес. Така работата по прилагане на договора преодоля още един етап.

Споразумението предвижда на 11 000-те жители на Тувалу да се предостави правото за живеят в Австралия, ако тяхната страна изчезне заради покачване на морското равнище. Договорът ангажира също така Австралия да защитава Тувалу в случай на природни бедствия, пандемии или военни агресии, но само ако Тувалу поиска това.

Споразумението беше първоначално подписано през ноември, но Австралия трябваше да изчака потвърждението на новия премиер на Тували, че приема сделката. Новият премиер Фелети Тео встъпи в длъжност през февруари и веднага заяви, че няма никакво намерение да денонсира договора. Но той все пак изрази безпокойство относно клауза в него, даваща на Канбера правото да изразява мнение относно бъдещи пактове за сигурност, които Тувалу може да сключи с други страни. Тази клауза беше възприемана като значима стратегическа победа за Австралия, която се противопоставя на опитите на Китай да разшири влиянието си по отношение на сигурността в Тихия океан. Според правителството на Тувалу тази разпоредба не е достатъчно прозрачна и може да застраши суверенитета на Тувалу.

Сега в Тувалу ще има вътрешни консултации по договора с оглед неговата бърза ратификация.

Австралийският министър по тихоокенските въпроси Пат Конрой определи това споразумение като целящо да съхрани бъдещето на тази страна.

Два от деветте коралови рифа на Тувалу вече са погълнати от океана и е само въпрос на време – по-малко от век – преди цялата територия на островната страна да стане необитаема, казват експерти.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us