Новини

Не на войната! Русия навлезе на територията на Украйна (ВСИЧКО ЗА АТАКАТА)

„Това са едни от най-мрачните часове за Европа от Втората световна война“. Това каза върховният представител по външната политика на европейския съюз Жозеп Борел на 24 февруари. След като стана ясно, че руският президент Владимир Путин освен, че призна на хартия две новопровъзгласили се републики, намиращи се на територията на УкрайнаЛуганска и Донецка, а и започна да изпълнява веднага магично сключения с тях на мига договор за сътрудничество в областта на отбраната.

Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна по суша, въздух и море – най-голямото нападение от една държава срещу друга в Европа от Втората световна война, предаде Ройтерс. Украински градове бяха подложени на руски ракетен обстрел. Военни колони навлязоха в Черниговска, Харковска и Луганска област. Войски дебаркираха в Одеса и Мариупол на юг. В столицата Киев бяха чути взривове призори, близо до главното летище прозвуча стрелба, а в града виеха сирени. Харков е разтърсван от постоянните експлозии.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руският президент Владимир Путин цели да унищожи Украйна.“Путин току-що предприе пълномащабно нахлуване в Украйна. Мирни украински градове са подложени на удари“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в Туитър. „Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, каза той.

Путин обяви в телевизионно обръщение, че е разпоредил „специална военна операция“ за защита на хората, включително руските граждани, които според него са били подложени на „геноцид“ в Украйна – обвинение, определяно от Запада като абсурдна пропаганда. Риториката в Русия е, че Украйна трябва да се „денацифицира“ и да се прекрати геноцида от 2014 г. над Донбас. Говори се за избитите деца от украинските „нацисти“.

Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети заради повишен риск за безопасността, а европейският авиационен регулатор предупреди, че има опасност за прелитането над руските и беларуските райони до украинската граница.

В нощта срещу петък падна ракета в жилищен квартал на Киев. Русия обвини украинското ПВО. В петък санкциите бяха факт. Путин предложи на украинската армия да се предаде. Зеленски сподели, че е говорил с лидерите на редица държави и никой не е обещал страната му да бъде приета в НАТО, защото се страхували, в западен Киев влязоха руски военни, а обикновените руснаци се срамуват.“Как се върнахме в първобитните времена с тези военни действия…“, каза руската писателка Людмила Улицка. Киевчани споделят, че са си спомнили песни, които бабите им са им пели от времето на Втората светована война. „Двайсет и втори юни, в четири часа сутринта, бомбардираха Киев, обявиха ни, че започва война.“

Хакерите от анонимните обявиха война на Русия. Талибаните призоваваха двете страни в конфликта Украйна и Русия да седнат на масата за преговори и да решат проблемите си по мирен път – талибаните са смятани за терористично движение и е забранена в Русия. Микронезия скъса дипломатически отношения с Русия.

Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор заяви, че медиите трябва да проверяват истинността на информациите си за ситуацията в Източна Украйна и да публикуват само информация от официални руски източници, предаде Ройтерс.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us