Новини

КНДР със свое часово време

От 15 август Северна Корея е със собствена часова зона, като така бе официално отбелязана 70-ата годишнина от освобождаването на страната от японската окупация.

До лятото КНДР беше в зоната, която е 9 часа преди времето по Гринуич, но страната върна часовника с 30 минути назад и въведе времевата зона, използвана на Корейския полуостров преди японското управление.

„Злите японски империалисти извършиха такива непростими престъпления, че дори отнеха на Корея стандартното ѝ време, докато потъпкваха земите ѝ с 5000-годишна история и култура в преследването на нечувана политика за ликвидиране на корейския народ“, се казва в съобщението на севернокорейската информационна агенция.

През 1910 г. Япония окупира Корея до края на Втората световна война през 1945 г. Южна Корея за кратко възстанови старата часова зона от 1954 до 1961 г., а Северна Корея се придържаше до днес към японското време.

Подобно решение е интересно, но и други страни имат половин часова разлика със съседите си като Индия, Иран и Мианмар например. Непал пък изостава с цели 45 минути.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us