Новини

Когато магистралите се използват като оръжие срещу различните

Докато в България правим неистови усилия да построим магистрали, в САЩ вече има такива, които трябва да бъдат разрушени. Една от тях е построената през 70-те години на миналия век магистралата Интерстейт 244, която преминава през историческия квартал на афроамериканци Грийнууд в Тълса, Оклахома. Точно там преди 100 г., през 1921 г. бяла тълпа малтретира цветнокожи, убивайки 300 души и унищожавайки 35 акра търговски и жилищни площи. В края на 60-те години районът е обявен за „мрачен“ и посочен към разрушаване в името на „градско обновяване“. Заради магистралата I-244 подобни разрушения се случват в кварталите на афроамериканците през 60-те и 70-те години. Сега много от тези магистрали са към края на живота си. Сега доклад идентифицира 15 от най-лошите пътища в САЩ и препоръчва премахването им, което би облекчило замърсяването, ще стимулира икономическото развитие и ще демонтира инструмент, който отдавна се използва за поддържане на расовата сегрегация. Според данни от 2010 г. 11,3 милиона души живеят на150 м от голяма магистрала, като са главно хора от расови и етнически малцинства.

Докладът Freeways Without Futures е публикуван от Конгреса за нов урбанизъм (CNU), организация, която се застъпва за по-добри градове. Те предлагат разгръщането на инфраструктурния план на президента демократ Джо Байдън, с фонд от 20 милиарда долара.

Те се фокусират върху магистрали като I-10 в Ню Орлиънс и I-81 в Сиракуза. Хората в тези райони, предимно от малцинствата, страдат от астма, белодробни заболявания и сърдечни заболявания. Според докладът на CNU, домовете на поне 1 милион американци са били национализирани заради магистралите.

Днес разрушаването на сегрегиращите магистрали може да се чете и като част от общото движение Black Lives Matter (BLM, в превод „Животът на чернокожите е от значение“), което се противопоставя на расизма и насилието срещу чернокожите, особено срещу полицейското насилие.

Бунтовете в Тълса

Бунтовете на расова основа в Тълса, щата Оклахома, започват през май 1921 г. Това е едно от най-кървавите събития в историята на САЩ. Дик Роуланд, чернокож младеж, е обвинен в нападение срещу младо момиче. Веднага след случилото се пресата и местното радио публикуват историята. Именно този масов шум създава напрежение сред привидно мирното население на Тълса. Случаят на Роуланд стига до съда, където тълпа от над 2000 жители се струпва в и пред съдебната зала.

Когато чернокожите жители разбират, също се събират пред съдебната зала, въоръжени с огнестрелни оръжия. От тълпата на белите отеква първият изстрел, който улучва един от чернокожите мъже. Този изстрел слага началото на първите бунтове на расова основа. Хиляди чернокожи бягат от града, а над 4000 са задържани. За да потушат бунтовете се намесват военни от Оклахома, които слагат край на размириците на 1 юли 1921 година. За 2 дни голяма част от града е опожарен.

Все още не е ясно колко хора са загинали по време на бунтовете. Предполага се, че са между 55 и 300 души. Повече от 8000 са пострадали, а стотици бягат от града, в търсене на нов дом. По време на бунтовете са изгорени над 190 предприятия, 1200 къщи, а повече от 10 000 души остават на улицата. Сега, след близо 100 години, експерти от Университета в Оклахома смятат, че са открили масов гроб на загиналите от бунтовете тогава.

През мястото минава и една от магистралите на САЩ.

Автор

admin
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us