Новини

Когато магистралите се използват като оръжие срещу различните

Докато в България правим неистови усилия да построим магистрали, в САЩ вече има такива, които трябва да бъдат разрушени. Една от тях е построената през 70-те години на миналия век магистралата Интерстейт 244, която преминава през историческия квартал на афроамериканци Грийнууд в Тълса, Оклахома. Точно там преди 100 г., през 1921 г. бяла тълпа малтретира цветнокожи, убивайки 300 души и унищожавайки 35 акра търговски и жилищни площи. В края на 60-те години районът е обявен за „мрачен“ и посочен към разрушаване в името на „градско обновяване“. Заради магистралата I-244 подобни разрушения се случват в кварталите на афроамериканците през 60-те и 70-те години. Сега много от тези магистрали са към края на живота си. Сега доклад идентифицира 15 от най-лошите пътища в САЩ и препоръчва премахването им, което би облекчило замърсяването, ще стимулира икономическото развитие и ще демонтира инструмент, който отдавна се използва за поддържане на расовата сегрегация. Според данни от 2010 г. 11,3 милиона души живеят на150 м от голяма магистрала, като са главно хора от расови и етнически малцинства.

Докладът Freeways Without Futures е публикуван от Конгреса за нов урбанизъм (CNU), организация, която се застъпва за по-добри градове. Те предлагат разгръщането на инфраструктурния план на президента демократ Джо Байдън, с фонд от 20 милиарда долара.

Те се фокусират върху магистрали като I-10 в Ню Орлиънс и I-81 в Сиракуза. Хората в тези райони, предимно от малцинствата, страдат от астма, белодробни заболявания и сърдечни заболявания. Според докладът на CNU, домовете на поне 1 милион американци са били национализирани заради магистралите.

Днес разрушаването на сегрегиращите магистрали може да се чете и като част от общото движение Black Lives Matter (BLM, в превод „Животът на чернокожите е от значение“), което се противопоставя на расизма и насилието срещу чернокожите, особено срещу полицейското насилие.

Бунтовете в Тълса

Бунтовете на расова основа в Тълса, щата Оклахома, започват през май 1921 г. Това е едно от най-кървавите събития в историята на САЩ. Дик Роуланд, чернокож младеж, е обвинен в нападение срещу младо момиче. Веднага след случилото се пресата и местното радио публикуват историята. Именно този масов шум създава напрежение сред привидно мирното население на Тълса. Случаят на Роуланд стига до съда, където тълпа от над 2000 жители се струпва в и пред съдебната зала.

Когато чернокожите жители разбират, също се събират пред съдебната зала, въоръжени с огнестрелни оръжия. От тълпата на белите отеква първият изстрел, който улучва един от чернокожите мъже. Този изстрел слага началото на първите бунтове на расова основа. Хиляди чернокожи бягат от града, а над 4000 са задържани. За да потушат бунтовете се намесват военни от Оклахома, които слагат край на размириците на 1 юли 1921 година. За 2 дни голяма част от града е опожарен.

Все още не е ясно колко хора са загинали по време на бунтовете. Предполага се, че са между 55 и 300 души. Повече от 8000 са пострадали, а стотици бягат от града, в търсене на нов дом. По време на бунтовете са изгорени над 190 предприятия, 1200 къщи, а повече от 10 000 души остават на улицата. Сега, след близо 100 години, експерти от Университета в Оклахома смятат, че са открили масов гроб на загиналите от бунтовете тогава.

През мястото минава и една от магистралите на САЩ.

Автор

admin

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us