Новини

Коментар на брой 3/ 2018 г.

Правителството и всички негови подчинени са на път да си отдъхнат – почти избутаха българското председателство на съвета на Европейския съюз. Малко остава – горе-долу една среща на страните от Западните Балкани с ЕС на 17 май в София, за която един през друг балканските лидери се надлъгват кой ще дойде и кой няма да дойде и защо. Хитър ход на родното правителство беше темата за Западните Балкани от самото начало – Брюксел вместо да се вторачва в българските неразбории бе старателно насочен да гледа общобалкански сеир. А ние, балканците, това го можем – да си правим номера и да си мерим историите. И колчем стане дума за някакъв роден проблем, който аха да изскочи на еврофона, премиерът се сеща за приказката за българския казан, дето не го пазят дяволи, защото сами се дърпаме в него.

Сякаш в унисон с безоблачното настояще, което правителството ни рисува пред еврочиновниците, по време на българското председателство Европейската космическа агенция публикува снимка на безоблачна Европа (вж. корицата на сп. Геомедия). Тъй като такова нещо в природата няма, от ЕКА поясниха, че снимката е сглобена от много други, събрани в периода от 1 март до 1 юни м.г.

Важното е, да не се изложим пред чужденците.

По време на родното европредседателство не се изложихме няколко пъти: АГКК организира конференция „Данните като основа на цифровото общество” през март, а през април ЕКА, БАН и Европейската асоциация на дружествата за дистанционни изследвания бяха поканени от министерството на икономиката да участват в работната среща, посветена на Балканските и Черноморски перспективи. Гостите и на двете събития бяха на ниво, а обменът на информация бе от полза за всички участници.

Лошото обаче е, че за съжаление в родния ни казан нещата не напредват – ситуацията с обществените поръчки в АГКК е патова, а отношението към геодезистите у нас далеч не е на световно ниво, но както казват „който каквото си направи, друг не може да му го направи“

Браншовите организации, от една страна се активизираха и даже АГФ обжалва новите две обществени поръчки. Такова нещо не си спомняме да се е случвало, откакто съществува ЗОП и живеем с мисълта, че ще е за добро (освен ако не настъпи пълен хаос). От друга страна, въпреки подканите на министъра на РРБ, все още няма някакви конкретни предложения за намаляване на административната тежест. А терминът „намаляване на административната тежест“ стана доста модерен в последно време. За съжаление си остава като словосъчетание, а не като нещо реално случващо се.

А след като мине българското председателство пак ще ни трябва кадастър и пак ще искат да си плащаме данъците…

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us