Новини

Нанков попита защо Комитова дала 20 000 лв. на Спас Попниколов

Министърът на регионалното развитие в служебния кабинет Виолета Комитова е платила 20 000 лв. на Спас Попниколов, за да я съветва.

Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов до депутата от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, който е качен на сайта на Народното събрание.

В него не се съобщава стойността им, а че са били в рамките на процедура по Закона за обществените поръчки, която позволява пряко възлагане до 30 000 лева. Договорите с фирмата „Строй Билд Инженеринг“, на която Попниколов е вписан като управител, са два, съобщава Караджов. А източници от МРРБ твърдят, че всеки един от тях е на стойност 10 000 лева или общо – 20 000 лева.

Според отговора на Караджов със сключването на договорите се е запълвала установена в МРРБ необходимост от допълнителен експертен капацитет във връзка с промени в Закона за пътищата и за участие в различни работни групи. Изпълнителят е отчел, че е проучил опита на европейски страни за стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти.

Попниколов беше служебен регионален министър 5 месеца през 2017 г. в назначения от Радев кабинет с премиер проф. Огнян Герджиков. Преди да заеме поста, по информация в сайта „Медиапул“, той продава двете фирми, на които е едноличен собственик – „Строй Билд Инженеринг“ и „Друм консулт“. Дотогава първото дружество не е развивало дейност на пазара. Но „Друмконсулт“ е било наето през 2013, 2014 и 2015 г. от други фирми за работа по магистралите „Струма“ и „Марица“, както и за полагане на асфалтова настилка на ГКПП „Капитан Андреево“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us