Новини

Комитова: Инженерингът води до корупция

Борим се инженеринга да отпадне като процедура за строителство с обществени средства. Това заяви министър Виолета Комитова. Причината е, че при инженеринга има оскъпяване на строежа 4-5 пъти, влошаване на качеството и създаване на корупционни практики. Затова смятаме, че е необходимо да отпадне като процедура в Закона за обществените поръчки, обясни министър Комитова.

По темата за автомагистрала “Хемус” тя припомни, че се работи по лотове от 1 до 3 и съгласно договорите, тези участъци трябва да бъдат завършени през 2024 година. Всички други срокове за аутобана са нереалистични, те са предизборни лъжи. Около 1,5 млрд. лв. са авансово раздадени по процедурата ин хаус през 2020 г., уточни тя и бе категорична, че няма никакво морално оправдание за тези предварително разсадени огромни суми.

Ин хаусът е процедура, регламентирана със закон от 2016 г. Сега сме 2021-ва, никой не прави коментар доколко е допустима. От бизнес гледна точка това е опасна практика, акцентира още министър Комитова.

Във връзка с ремонта на 40 км от  АМ „Тракия“  – отсечката “Чирпан – Стара Загора, която е за 200 млн. лв., тя обясни, че не могат да бъдат намерени гаранционни документи. Когато си купуваме кафеварка в магазина, получаваме гаранция за две години, а за 200 милиона все още търсим гаранцията.

Комитова опроверга също и отправените обвинения от бившия вицепремиер от правителството на ГЕРБ – Томислав Дончев, че тя проваляла тунела под Шипка. Регионалният министър отбеляза, че още лятото е дала отговор в Народното събрание, с който г-н Дончев се е съгласил. А той е следният: процедурата е започнала още през 2015 г., през юли 2021 г. имахме избран изпълнител, можехме да сключим с него договор. Но ако до 3 месеца не бяха осигурени средствата, всичко щеше да отиде в нищото. Днес ситуацията е същата. Нямаме тези 347 милиона лева, които според изпълнителя са необходими за строителството на тунела под Шипка, но се надяваме средствата да бъдат осигурени през следващия програмен период.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us