Новини

Компанията SpaceX подновява изстрелванията с ракети Falcon 9

Компанията SpaceX е насрочила изстрелване тази седмица на 10 комуникационни сателита на борда на ракетата Falcon 9. Американският авио-космически производител беше спрял всички полети, след като през септември миналата година Falcon 9 избухна неочаквано на площадката в Кейп Канаверал, Флорида. Причините за аварията вече са изяснени и следващото изстрелване с изцяло нова Falcon 9 е насрочено за тази неделя (08.01.2017 г.) от Военновъздушната база Ванденберг, близо до Лос Анджелис.

С помощта на експерти от Федералната авиационна администрация, Военновъздушните сили на САЩ и Американската космическа агенция (NASA) и Националния съвет за безопасност на транспорта е установено, че аномалията случила се на 1 септември 2016 г. се дължи на дефектен съд под налягане в кислородния резервоар на втората степен, което е довело до възпламеняването на кислорода. До достигане до заключението експертите са стигнали след анализа на 93 милисекунди видео от общо 3000 канала – от първия сигнал за аномалията до пълната загуба на ракетата.

Ракетите Falcon 9 са двустепенни и за многократна употреба, като само първата степен е предвидена да е за повторна употреба. Първият успешен полет с ракета от семейството е проведен през юни 2010 г., а през април 2016 г. бе извършено и първото успешно вертикално приземяване върху безпилотен кораб в океана.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us