Новини

Константин Кръстев от Хелп Карма: Добрината прави хората щастливи

Константин Кръстев е магистър по икономика от Софийският университет. В момента е председател на Фондация Хелп Карма, която седи зад най-популярната дарителска платформа в България.

Как стигнахте до идеята да създадете HelpKarma?

Идеята за HelpKarma се роди през 2017 г. До нея стигнахме по болезнен начин. Това е годината, в която станахме свидетели на няколко случая на починали деца, поради липса на финансиране за тяхното лечение. През същата година ние си поставихме цел. Да направим така, че никога повече да няма случай на дете, което е починало поради липса на пари. Пътят до целта ни беше ясен. Да създадем прозрачна платформа, в която хората да могат да подкрепят различни дарителски каузи бързо и лесно. Дали сме постигнали тази цел? Ще ви дам само един пример от многото в HelpKarma. В момента в HelpKarma тече една много спешна кампания. Става дума за едно малко бебенце, с хубавото име Калина. На нея е поставена тежка диагноза – цироза на черния дроб. Нуждае се от спешна трансплантация, която ще струва на родителите й над около 300 хил. евро. Само за един ден, от вчера до днес, за бебенцето са събрани над 100 хил. евро в HelpKarma. Хиляди добри хора продължават да подкрепят бебе Калина. И ще ми позволите да използвам случая, за да помоля всеки, който прочете това интервю да подкрепи кампанията на адрес: https://helpkarma.com/campaign/da-darim-badeshte-na-bebe-kalina-495

Разкажете ни повече за платформата? С какво тя се различава от другите подобни платформи?

HelpKarma има две основни предимства. Бързина и Прозрачност. Първо, ние не обичаме бюрокрацията. Смятаме, че тя задушава. Всеки, който има нужда от средства може да създаде кампания в HelpKarma буквално за минути, без да губи време в тежки процедури. Дарителите пък могат да направят дарение за секунди, чрез банкова карта (кредитна и дебитна), Paypal и по банков път за дадена кампания. А също и да получат данъчни облекчения от държавата за своето дарение. Прозрачността е другото ни предимство. Ние проверяваме и верифицираме всяка една наша кауза. Изискваме документи, включително и когато се теглят средствата. По този начин гарантираме, че парите на дарителите отиват само и единствено към проверени кампании, а даренията се изразходват при пълна отчетност. Доверието е едно от най-важните неща и е това, което кара хората да подкрепят. Имаме и „Политика за гарантиране на даренията”, според която HelpKarma ще върне парите на дарителите, в случай, че не са били изразходени целево. Имаме много сериозно отношение към набраните средства.

Българска разработка ли е?

Горди сме, че HelpKarma е изцяло българска разработка. Искаме да покажем, че в България могат да се правят много хубави неща за хората. Това, което предлагаме, е на световно ниво. Като продукт, организация и култура. А и мисията ни е толкова сериозна, че трябва всеки ден да даваме всичко от себе си.

Как се вдъхновихте за името?

Кармата е причинно следствената връзка от действията на даден човек. Добрата постъпка е причина за добра карма, която води до щастие. И обратното, когато човек не постъпва добре, бива застигнат от злини и страда. HelpKarma е възможност за хората да помагат и да бъдат съпричастни. И да чистят своята карма. А на хората, които не вярват в тези неща, бих казал следното. Добрината прави хората щастливи. Това е заложено във всеки един човек. Да бъде добър. Когато помогнем на някой, ние се чувстваме удовлетворени от себе си и по-щастливи.

На колко хора сте помогнали от началото на създаването й?

В HelpKarma има стотици кампании. Много от които са събрали успешно средствата, провели са лечение и са се излекували. Но има и нещо също толкова важно. За хората вече има надежда, че една тежка диагноза е просто началото на един път, от който изход има. Надежда има. Има и любов, която се дарява от хиляди хора, които помагат, подкрепят, споделят част от своя доход, за да помогнат. Това изгражда духа на нацията, изгражда обществото ни.

Кои са ви основните конкуренти? Ако изобщо има такива?

Не е правилно да се говори за конкуренти в нашата дейност. Всеки, който по един или друг начин помага на някой да събере пари за своята кауза прави нещо страхотно, което е достойно за уважение. Множество неправителствени организации, фондации, организации, доброволци, правят изключително много за нашето общество. И е много е важно да ги подкрепяме. Ето например днес отивам на демонстрация по таекуондо, организирана от клуб “Таекион” с треньор Светослав Вълчев, в подкрепа на едно детенце. Отивам да подкрепя тяхната кауза и смятам, че те дават един страхотен пример.

Как правите реклама на платформата? Кой решава да я посети и да дари средства? Какъв е механизмът?

Никога не сме рекламирали HelpKarma. Когато дадена кампания стартира, ние осигуряваме маркетингови инструменти, чрез които хората могат да достигнат до хиляди дарители. Благодарение на тези инструменти, всяка кампания има потенциал да достигне до много хора. Кампаниите в HelpKarma се посещават от над 200 хил. души всеки месец.

Обучаваме и създателите на кампании как да събират най-ефективно средства. Искаме да превърнем самите хора в най-добрите маркетингови специалисти. HelpKarma e инструмент в ръцете на хората.

Изглежда, че в България всички сме нуждаещи се от нещо. Има ли изобщо почва за такава платформа?

Всеки има нужда от нещо във всеки един момент. Но идеята на HelpKarma е да се събират средства само и единствено за добри каузи. Спасяване на живот, подкрепа на човек в нужда, подкрепа на обществена кауза или мечта. Ясно е, че ако човек има нужда от нова луксозна кола, HelpKarma не е мястото за набиране на средства.

За какво най-много събират пари българите?

За медицина, в това няма съмнение. Огромна част от хората, които набират средства чрез HelpKarma го правят, за да финансират лечение. За съжаление разходите за лечение са огромни. Говорим за десетки, а понякога стотици хиляди евро. Но тези пари в много случай, могат да спасят живота на дете или възрастен.

Щедър ли е българинът? Съпричастен ли е към проблемите на другите или помага само когато и на него му се случи нещо?

Как бебе Калина ще може да събере над 100 хил. евро само в рамките на един ден, ако българинът не беше щедър? Тук говорим за един цял народ, който се обединява около дадена кауза и прави истинско чудо. Българинът иска да помага. И може да бъде много солидарен. Но трябва да повярва и да се довери. Ние сме сърцат и добър народ. Но доверие понякога липса. Ние искаме да го изградим.

Ставаме ли все по-социално ангажирани като общество или напротив – действаме все повече всеки за себе си?

Всеки месец все повече хора даряват чрез HelpKarma. И това не е само заради прозрачността и доверието в нашата организация. Това е и защото хората осъзнават колко важно е да бъдат задружни. Добрината, както казах, я има. Нашата идея е да бъдем мост на доверие между тези, които търсят помощ и тези, които са готови да помогнат. Всеки, който веднъж дари, след това започва редовно да подкрепя различни каузи. Даряването е едно от най-смислените неща, които можем да правим. Знаете за пирамидата на Маслоу. Най-долу на пирамидата седи задоволяването на човешките ни потребности (храна, сън и т.н.), после идва задоволяването на нашите материални потребности (изкарване на доход), а най-горе на пирамидата са моралните ни потребности (ценности, помощ, уважение, съпричастност). Последното е свързано със щастието и личната удовлетвореност.

Дарителите получават сертификат от вас. Смятате ли, че са необходими някакви законови промени, за да станем по-щедри и да подкрепяме каузи?

Дарявайки в HelpKarma хората имат право на данъчни облекчения, защото сме Фондация. Българското законодателство стимулира дарителското, но малко хора го знаят. Разбира се, всяка законова уредба, която увеличава размера на данъчните облекчения, би стимулирала дарителството в по-голяма степен. Ние плащаме данъци, за да се грижи държавата за обществените проблеми. Организациите с идеална цел правят почти същото и затова държавата е склонна да получи по-малко данъци в хазната, за сметка на дадена организация с идеална цел, която да помага за решаването на определени проблеми.

Каква е най-любопитната кампания, която е набирала средства чрез платформата ви?

Владимир Павлов, който набира средства чрез HelpKarma, за да пусне връх Манаслу (8,156 м.) със сноуборд. Той вече е пускал сериозни върховете Ленин (7,134 м.), Дамаванг (5,671 м.), Монблан (4,810 м.) . Това е една по-различна кампания, но едновременно с това вдъхновяваща и важна. Защото има паралели между изкачването на подобен връх и борбата със здравословен проблем. И двете за свързани с борба, но и надежда. Лично за мен неговото спускане ще ми даде още повече вяра в човешките възможност. А HelpKarma сбъдва мечтите по един или друг начин. Повече за кампанията можете да намерите тук:

https://helpkarma.com/campaign/za-parvoto-bg-snoubord-spuskane-ot-nad-8000m-82 .

Какво печелите вие лично като организатор на платформата? Колко човека е екипът ви?

HelpKarma e организация с идеална цел. Като такава ние нямаме печалба. Лично аз не съм взимал пари от HelpKarma под никаква форма. Едновременно с това обаче ние имаме нужда от устойчивост и независимост. За тази цел ние удържаме 5.8% от всяко едно дарение. Така ние можем да поддържаме страхотен екип (18 човека на пълен работен ден), непрекъснато да подобряваме и усъвършенстваме HelpKarma, да инвестираме в сигурност и прозрачност, да помагаме на добрите каузи. При нас работят страхотни IT специалисти, маркетолози, а също и разполагаме с екип, който обучава и съветва хората как да събират средства по възможно най-бързия начин. За да правим всичко това професионално и отдадено обаче, ние трябва да можем поддържаме финансовонашия екип. В противен случай моделът ни не би могъл да бъде устойчив. И бихме изчезнали, поради липса на средства. Ние, а и никой не иска това.

Повече детайли можете да прочетете тук: https://support.helpkarma.com

И тъй като читателите ни са геодезисти – бихте ли споделили дали сте имали някакъв опит с геодезията или пък случвало ли се е геодезисти да участват в кампании и да набират средства за нещо?

Възхищавам се на всички хора, които се опитват да разберат повече за нашата планета. Това, което за нас обикновенните хора е даденост и готово смляна информация, за други хора е любопитство, мисия и професия. Знам от личен опит колко пленяваща може да бъде науката, защото съм учил география в университета, в това число картография и малко геодезия. Засега нямаме кампании на геодезисти в HelpKarma, но се надявам много скоро да видя някой от вас при нас с интересен и значим проект. Добре сте дошли! Имате пълната ни подкрепа.

Набират ли се средства за научни проучвания например?

Засега нямаме подобна кампания. Но много ми се иска това да се промени. Искам да виждам каузи, които имат дългосрочен ефект върху цялото общество. Много горд бих бил, ако по някакъв начин помогнем за проект, който е свързан с науката.

Имаме два постоянни въпроса – какво бихте погледнали през лупа и какво през телескоп?

Бих искал да разбера повече за хората, въпреки, че лупата или телескопът не го позволява за момента. Защото, като се замисли човек, ние живеем на повърхността и дори повечето хора незнаем много и за самите себе си. Постоянно сме затрупани от информация и препускаме бързо през всичко, без да се поспрем и да помислим. А ако го направим, ще видим нещата, които имат най-много смисъл за нас. Защото времето тече много бързо, живота е един миг и трябва да го оползотворим по най-смисления начин. За да разберем какъв е той трябва да вникнем по-дълбоко в себе си и околните.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us