Новини

Консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата у нас: Растат

 

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-о място в същия индекс.

Knight Frank обаче използва за България данните от четвъртото тримесечие на миналата година. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата у нас през първото тримесечие в сряда, а данните на Евростат излизат на 8 юли.

На шестмесечна основа цените на жилищата в България са нараснали с 2,9%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година увеличението е с 1,5%.

Knight Frank отбелязва, че данните в доклада се отнасят за периода до 31 март, когато коронавирусът беше достигнал връхната си точка в части от Азия, но все още не беше засегнал големи части от Европа, Северна и Южна Америка.

Турция оглавява индекса на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15% през първото тримесечие, но Knight Frank отбелязва, че в реални изражения, когато цените бъдат съобразени с инфлацията, повишението е от едва 6%.

Още шест страни постигат двуцифрен ръст на цените на жилищата между януари и март – Нова Зеландия (14,5%), Литва (13,8%), Украйна (11,9%), Люксембург (11,1%), Португалия (10,3%) и Хърватия (10%). В десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света през първото тримесечие попадат още Латвия, Чехия и Австралия с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 9,4%, 8,9% и 8,6%.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us