Новини

Коронавирусът ни „заземи“ – провалят се плановете за полет до Луната

Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщането на астронавти на Луната до 2024 г., след като директорът на управлението Джим Брайдънстайн обяви временното затваряне на две производствени съоръжения, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Решението е взето, защото служител е дал положителна проба за коронавируса.
В направеното от Брайдънстайн изявление се посочва, че временно се затварят космическият център „Стенис“ в Мисисипи и монтажният център „Мишуд“ в Ню Орлиънс.
„Осъзнаваме, че решението ни ще повлияе върху бъдещите мисии на НАСА, но екипът ни се опитва да анализирала цялостната картина и да сведе рисковете до минимум, тъй като приоритет за нас са здравето и безопасността на служителите“, се посочва в изявлението, направено от Джим Брайдънстайн.
Затварянето на центрове се явява поредна спънка в работата на НАСА над следващото поколение ракети-носители Спейс Лонч Систъм (Ес Ел Ес) и пилотирания кораб „Орион“, предназначени за мисии до Луната и Марс с участието на хора.
Брайдънстайн не уточнява колко време ще останат затворени центровете, но признава, че това налага НАСА временно да спре производството и тестовете на Спейс Лонч Систъм и „Орион“.
Преустановяването на работата над ракетната система заради пандемията „хваща“ инженерите в процес на подготовка за наземни тестове на двигателите, планирани за лятото.
Затварянето на центровете е особено „болезнен удар“ върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. – важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора.
Бъдещите планове на американската космическа агенция включват връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. по програмата „Артемида“ – наследник на шестте мисии „Аполо“, единствените досега, в рамките на които са осъществени пилотирани полети до естествения спътник на Земята.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун
  Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун

  Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне първите ясни изображения на Нептун и пръстените на планетата от десетилетия, съобщи АФП, като цитира информация на НАСА. Европейската космическа

 • Одушевено: Лагуна „стана“ човек
  Одушевено: Лагуна „стана“ човек

  Или как можем да опазим природата… Силно замърсената испханска лагуна Мар Менор е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност. Решението бе

 • Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн
  Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн

  Пръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твърде близо до планетата, предаде Ройтерс, като цитира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us