Новини

Коронавирусът убива всеки осми музей в света

Музеите в различни страни по света започват постепенно да отварят врати с облекчаването на ограничителните мерки заради новия коронавирус, но експерти предупреждават, че един на всеки осем музи по света може да бъде закрит заради пандемията, съобщи Асошиейтед прес.
Проучване на ЮНЕСКО и Международния съвет на музеите показва, че 90 на сто от музеите по света или 85 000 институции, са затворили поне временно заради пандемията. „Данните са тревожни“, каза Ернесто Отонe, помощник генерален директор за културата в ЮНЕСКО в интервю за Асошиейтед прес.
Той добавя, че кризата засяга малки и големи, новооктрити и утвърдени музеи, независимо дали са научни или на изкуствата. Музеите, които са дали знак, че може и да не отворят отново врати, са „затворени от месеци и нямат никакви приходи. И не знаят откъде да наберат приходи“, казва Отоне. Той допълва, че повечето институции нямат капацитет да променят инфраструктурата си, за да покрият изискванията за социално дистанциране и други ограничения, свързани с разпространението на заразата.
Някои скъпи проекти са понесли тежки загуби тази пролет. Той даде пример с уникалната изложба от творби на фламандския майстор Ян ван Ейк, която тъкмо отвори в Гент, Белгия и трябваше да бъде отменена.Организаторите са взели творбите под наем и трябва да ги върнат, така че изложбата няма как да се състои.
Подобно суперизложение на творби на ренесансовия артист Рафаел в Рим бе закрито три дни след откриването си. То обаче ще отвори врати за посетители отново на 2 юни и ще е достъпно до 30 август.
Близо 13 на сто от музеите по света може да не работят занапред, се посочва в съвместно изявление на ЮНЕСКО и Международния съвет на музеите. В него се подчертава, че институциите в бедните страни са изложени на най-голяма опасност от това.
Но и в по-богатите страни картината е мрачна. Мрежата на европейските музейни организации съобщи, че големи музеи в туристически привлекателни градове като Париж, Амстердам или Виена са понесли загуби от приходите до около 80 на сто, което се равнява на стотици хиляди евро седмично.
Отоне подчертава, че ситуацията е особено тежка в Южна Америка, „където 99,4 на сто от всички музеи в момента не работят“.
Кралски особи и премиери обаче подкрепят културните институции в различни страни.
„Трябва да покажем нашата подкрепа за този сектор в максимална степен, като идваме тук, за да покажем, че тези институции са отворени отново и че хората могат да ги посещават при пълна сигурност, но и да вземаме мерки и решения, с които да им помогнем“, каза белгийският премиер г-жа Софи Уилмес при посещението си в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел.
Кралят на белгийците Филип и кралица Матилде пък посетиха Кралските музеи за изящни изкуства, като носеха защитни маски на лицата си.
В Берлин четири музея и една изложба миналата седмица имаха 10 000 посетители, около 43 на сто от нивото на посещаемост по същото време миналата година. Заради ограниченията е намален и броят на посетителите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us