Новини

Космическа инициатива за климата

Космическите агенции на двайсетина страни предлагат да се създаде „Космическа обсерватория на климата“, в която да се споделят и обобщават климатичните данни, получени в космоса.
Представители на космическите агенции на Китай, Япония, Индия, Европа, Великобритания, Италия, Германия, Швейцария, Австрия, Швеция, Норвегия, Румъния, Израел, Украйна и Обединените арабски емирства се срещнаха във френския Национален център за космически изследвания.
От около 50 показатели, които са от съществено значение за климата, 26 се наблюдават със сателити от космоса. Те следят вариациите на температурите на Земята, равнището на океаните, емисиите парникови газове.
„Доколкото наблюдението от космоса е по същество независимо от границите и универсално достъпно, космосът е от особено значение за познаване на проблемите, свързани с климатичните промени“, се казва в декларацията, приета снощи от космическите агенции.

„Целта на предлаганата Космическа обсерватория на климата е да се координират всички съществуващи средства. Повечето страни не споделят сателитните си данни за климата. Трябва да постигнем свободно разпространение на тези данни, за да бъдат сравнявани и обобщавани“, каза пред АФП председателят на френския център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us