Новини

Космическа обсерватория кацна в Хамбург

Уникална стратосферна лаборатория на НАСА и Германския център за аерокосмически изследвания пристигна в Хамбург, съобщи „Дойче веле“.
Необикновеният самолет с бордови номер N747NA предизвиква небивал интерес, където и да се приземи. Обсерваторията СОФИЯ (SOFIA – от англ. Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) е съвместен американско-германски порект в областта на космическите изследвания. Първият полет на обсерваторията, създадена на базата на самолет Боинг 747 и оборудвана с инфрачервен телескоп-рефлектор, е през 2010 г.
Наблюденията на височина от 12-14 километра позволяват на съоръжението да получава резултати, близки до тези от космическите обсерватории. Летящата лаборатория се използва за изучаването на зараждането и гибелта на звездите, създаването на звездните системи, черни дупки и мъглявини. Всяка година обсерваторията извършва около 160 изследователски полета.
СОФИЯ ще остане в Хамбург до февруари следващата година. Тя ще премине планово техническо обслужване в сервизен център на „Луфтханза“, което се извършва на всеки три години.
По същото време ще бъдат прегледани и ремонтирани при нужда инструментите и научното оборудване на лабораторията. Специалисти от Щутгартския университет ще проверят работата на уникалния инфрачервен телескоп, разработен в Германия. Приемникът на терахерцови честоти „ГРЕЙТ“ ( GREAT от англ. German Receiver for Astronomy at Terahertz Frequencies) ще бъде временно демонтиран и изпратен за сервизен преглед в Института по радиоастрономия „Макс Планк“ в Бон.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us