Новини

Космическата капсула „Старлайнър“ ще лети до МКС в средата на май

Космическата капсула „Старлайнър“ ще направи още един опит в средата на май да стигне до Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА и компания „Боинг“, която трупа неуспехи в тази програма в конкуренция със „Спейс Екс“.

Този важен тест без пътници на борда трябва да осигури на НАСА второ транспортно средство, с което да превозва астронавтите си до орбиталната станция.

Изстрелването от Флорида е насрочено за 19 май. В случай, че не се състои на тази дата, например заради неблагоприятни метеорологични условия, има възможност стартът да бъде осъществен на следващия ден.

Първият изпитателен полет на „Старлайнър“ беше направен през 2019 г., когато едва се размина с катастрофа заради проблем със софтуера. Капсулата трябваше да се върне на Земята преждевременно, без да достигне МКС.

Планираният за август миналата година тестов полет беше отменен в последния момент заради проблеми с клапаните на двигателите, които останаха затворени по време на финалните проверки на стартовата площадка.

От „Боинг“ установиха, че тази неизправност е причинена от проблем с влагата, която, взаимодействайки с окислителя в системата, е образувала азотна киселина, допринесла за блокирането на клапаните.

„Изминалите осем месеца бяха трудни. Проблемът вече е решен и се насочваме към изстрелване“, заяви на пресконференция Стив Стич, който отговаря за търговската пилотирана програма на НАСА.

Този изпитателен полет трябва да докаже, че капсулата е безопасна. След това „Боинг“ ще се опита до края на 2022 г. да проведе последен тест, този с екипаж на борда, каза на свой ред Марк Напи от компанията.

Капсулата „Старлайнър“ с тегло 13 тона е предназначена за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа.

Компания „Спейс Екс“ от своя страна досега е транспортирала повече от 20 души до МКС със собствената си капсула „Дракон“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us