Новини

Космически забивки: Русия унищожи спътник и разгневи света

На 15 ноември Международната космическа станция (МКС) на два пъти избегна сблъсък с космически отпадъци. Екипажът на станцията трябваше да се прехвърли в космическия кораб „Союз“ и „Крю Дракон“.
Държавният департамент на САЩ първи съобщи за това. Според Вашингтон, Русия е тествала противосателитни оръжия и е свалила един от собствените си апарати. Космическото командване на САЩ отбелязва, че целта е бил спътникът „Космос-1408“.

Тестовете

Тестовете бяха осъдени от НАСА и Пентагона. Държавният департамент ги нарече „опасни и безотговорни“, обяснявайки, че получените космически отпадъци представляват заплаха за МКС. Директорът на НАСА Бил Нелсън подчерта, че това изпитание може да застраши работата на МКС. „Подобно на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен съм възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ акт“, отбеляза Бил Нелсън. Според него „немислимо е, че Русия е застрашила не само американските астронавти, а и техните международни партньори на МКС, но и собствените си космонавти“. Ръководителят на НАСА изрази мнение, че действията на Руската федерация „застрашават и китайската космическа станция и тайконавтите“.

МКС

Освен това Нелсън посочи, че астронавтите и космонавтите са били принудени да се заключват в космически кораби, прикачени към МКС за два часа, за да избегнат сблъсък с отломките на съветския спътник „Космос-1408“, който според военните на Съединените щати е бил свален по време на теста. Той твърди, че „облак от отломки“ лети в околностите на МКС на всеки 90 минути.
Според САЩ, противосателитните системи, които Русия изгражда, ще усложнят използването на космоса, ще подкопаят стратегическата стабилност и ще представляват заплаха.

Сателитът

Според Би Би Си Космос-1408 е изстрелян през 1982 г. Този сателит е предназначен за електронно разузнаване и не работи от много години.
По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече изпитанията на противосателитни оръжия, проведени от Русия, „безразсъдни“.

Потвърждение

Руското министерство на отбраната потвърди, че е провело успешни тестове, при които е бил свален наработещ спътник. „На 15 ноември Министерството на отбраната на Русия проведе успешно изпитание, в резултат на което беше поразен наработещият руски космически апарат „Целина-Д“, който беше в орбита от 1982 г.“, съобщиха от министерството. От ведомството твърдят, че образувалите се по време на тестовете фрагменти не представляват заплаха за орбиталната станция. Русия коментира, че изявленията на Държавния департамент на САЩ и Пентагона, обвиняващи Русия, че създава заплаха за екипажа на Международната космическа станция, „лицемерни“ и припомни, че подобни тестове в космоса вече са били извършени от САЩ, Индия и Китай. Руската армия също обвини Пентагона, че разработва и изпробва оръжия в орбита „без никакво уведомление“.

Рекации

Франция атакува остро „космическите вандали“, които произвеждали опасни количества отломки. „Космосът е общо благо, принадлежащо на 7,7 млрд. жители на нашата планета. Космическите вандали носят огромна отговорност за генерирането на отломки, които замърсяват и поставят в опасност нашите астронавти и сателити“, написа в „Туитър“ френският министър на отбраната Флоранс Парли в Туитър.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди като „безразсъдно“ унищожаването на сателита от страна на Русия, при което е бил създаден облак от отломки, който по думите му е опасен за орбиталните космически станции. „Това създаде много отломки, които сега представляват риск за Международната космическа станция, а също и за Китайската космическа станция – така че това беше безразсъдна постъпка от Русия“, настоя Столтенберг пред журналисти.

Правителството на Германия обяви, че е „много обезпокоено“ от унищожаването от Русия на един от собствените ѝ сателити по време на ракетно изпитание, като призова за спешни мерки за „укрепване на сигурността и доверието“, информира „Франс прес“.
„Призоваваме всички държави да се ангажират конструктивно в този процес и в разработването на принципи за отговорно поведение в космоса“, се изтъква в изявление на германското външно министерство.

Статистика

Според данни от различни източници повече от две хиляди изкуствени спътници са в ниска орбита през лятото на 2021 г. Повече от сто от тях принадлежат на американската армия, около стотина на руските въоръжени сили и около 60 на китайската армия. Броят на военните спътници на Франция, Германия, Великобритания, Индия е под десет. Мисията на тези спътници е наблюдение, навигация и научни изследвания. Официално в космоса няма бойни космически кораби и оръжия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us