Новини

Днес е ден на отворените врати в БАН, космическите ни изследвания с проекти за 2,5 милиона лева

Учените от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) работят по национални и европейски проекти, които са свързани с Европейската космическа агенция, с Европейската комисия и с Националния фонд за научни изследвания, както и по проекти, възложени от министерства. Това каза в интервю за БТА, свързано с Международния ден на авиацията и космонавтиката, директорът на ИКИТ-БАН проф. д-р Георги Желев.

Той съобщи, че през тази година учените от ИКИТ-БАН работят по 73 проекта – национални и европейски, които са с различно финансиране, като общата сума на проектите е за около 2,5 милиона лева. Голяма част от проектите продължават по две или по три години, като много рядко са едногодишните проекти.

Имаме малко повече патенти и по-високата ни патентна дейност е свързана с участието ни две научни програми, като едната от тях е за интелигентното растениевъдство, а другата програма е за сигурност и отбрана, каза проф. Георги Желев.

Той обясни, че патентите, които са за сигурност и отбрана, са свързани с изобретения за разработването на различни видове дронове и с тяхното приложение. Има и за системи, които са за предупреждение при бедствия и аварии. Това са разработки, които са официално подадени към Патентното ведомство на България и са за изобретения и за полезни модели.

Дроновете вече имат голямо приложение в живота – от военната индустрия до селското стопанство

В последните години дроновете имат все повече приложения в много области на живота – във военната индустрия и в отбраната, за локални наблюдения и за наблюдения при определяне на състоянието на гори – след пожари и различни заболявания, причинени от вредители, при земеделските насаждения, както и при проблеми, свързани с климатичните промени, които ни засягат, обясни директорът на ИКИТ-БАН.

Проф. Желев уточни, че цените на дроновете са започнали да намаляват, но на специализираните дронове се монтира специализирана апаратура, която е необходима. „Това може да са различни видове камери или лидар, който да даде облак от точки, за да се работи и да се види съответната повърхност. Например, ако се заснеме гора, да може да се види колко е биомасата и да се изчисли. С лидарно заснемане може да се направи много точен модел на релефа. Лидарът е лазерна камера, която заснема с лазарен лъч. Мултиспектралните камери заснемат в тесни спектрални канали или диапазони, по подобие на спътниковата информация. Тези дейности са свързани с дистанционното изследване на Земята, което е едно от научните направления в ИКИТ-БАН и то се развива много бързо“, каза проф. Георги Желев.

По думите му при използването на дроновете проблем има само с батериите им, защото, за да летят, те са зависими от източника на енергия, който е батерията. От нея зависи полетното време на съответния дрон. Има обаче и най-различни видове дронове, които летят с две батерии или с двигатели с вътрешно горене. Те генерират електричество и позволяват на перките да се въртят, защото те са с електромотори. Сензорите за дроновете вече са много усъвършенствани и те не се блъскат в стени, а ги заобикалят автоматично и не е необходимо операторът да ги управлява, поясни директорът.

Имаме и учебен тренажор за управление на безпилотни летателни средства, каза директорът на ИКИТ-БАН и добави, че дроновете са малки безпилотни летателни средства.

Изследват се и сплави, които са композитни материали и имат различни приложения

Учени от ИКИТ-БАН изследват и сплави, които са композитни материали и те най-често намират приложение в медицината. Идеята е да са високоустойчиви, неактивни и да са относително леки. „Колеги бяха заложили образци на борда на Международната космическа станция – от външната страна, и образци, които са тук. Това са материали, които престояха там известно време и се върнаха на Земята, и се изследват спрямо образците, които са останали тук. Целта е да се види дали се променят в резултат от въздействието на лъченията в открития космос, защото композитните видове материали покриват сензорите, които са отвън на станцията. И ако техните характеристики се изменят във времето, ще променят данните, които сензорите отчитат. Това е един от проектите на Института за космически изследвания и технологии“, каза проф. Георги Желев.

Продължава проектът и за космическата оранжерия „Свет 3“ 

Още продължава и проектът, който е свързан с космическата оранжерия „Свет 3“ и се симулират условията на микрогравитацията в оранжерията. Важно е и осветлението, защото енергията в Международната космическа станция трябва да се пести и да се следи този показател, обясни директорът на ИКИТ-БАН.

„В космическата оранжерия се отглеждат зелени растения – салати, репички, марули“, каза проф. Георги Желев.

Той съобщи, че от ИКИТ-БАН си партнират с Института по криобиология и биотехнологии към Селскостопанската академия за лиофилизирането на храните, които са за менютата на космонавтите.

„Завърши и един проект, който е за набор от космически менюта. Те са свързани с необходимите калории и това са менюта за първо, второ и трето хранене. Храните от космическите менюта са изсушени при ниска температура и е извлечена влагата от тях, но се запазват вкусовите и хранителните им качества“, обясни директорът на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките.

Ден на отворените врати ще се състои на 12 април в ИКИТ-БАН

За Международния ден на авиацията и космонавтиката, за 55-годишнината на ИКИТ-БАН и за 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Институтът за космически изследвания и технологии организира Ден на отворените врати. Събитието ще се състои на 12 април, от 10:00 до 14:00 часа, на територията на блок 1, в научен комплекс 1 на БАН, на ул. „Акад. Георги Бончев“.

Инициативата ще бъде открита в 10:00 ч., в зала 309, от директора на ИКИТ-БАН проф. Георги Желев. След това ще бъдат представени научни лекции. За „Новите проекти и бъдещето на космическите изследвания в ИКИТ-БАН“ ще говори научният секретар проф. Деница Борисова.

Лекцията „Българската серия „Люлин“ – изследванията днес и перспективи за развитие“ ще бъде представена от проф. Йорданка Семкова. На темата „Отглеждането на растения в космически условия“ е посветена лекцията на Илияна Илиева.

След това за посещения ще бъдат отворени лабораториите на ИКИТ-БАН. Демонстрации и лекция за стационарния учебен тренажор ще направи проф. Георги Сотиров. Ще има и демонстрации с дронове, които ще бъдат направени от проф. Димо Зафиров.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us