Новини

Косово ще инвестира в кадастъра си

Премиерът на Косово Албин Курти положи основния камък на новата сграда на Косовската кадастрална агенция (KКА). В речта си на церемонията Курти изтъкна инвестициите за кадастъра по време на неговото правителство.

„За двадесет години в косовския кадастър са инвестирани общо около 20 милиона евро, а само през половината от мандата на нашето правителство са инвестирани 16 милиона евро. Това означава, че за половин мандат сме инвестирали около 80 процента от средствата, отделени общо от предишните правителства през последните две десетилетия. Сградата на стойност около 2,1 млн. евро ще е от 4000 квадратни метра, така че условията за работа на служителите тук да бъдат адекватни на реформите, които ще предприемем. Реформирането на кадастъра и дигиталната трансформация, комуникацията между различните бази данни на държавата се прави, за да има лесна вътрешна комуникация. По този начин общият изглед на държавата, каквото представлява кадастърът, ще бъде ясен и точен”, каза той.

Освен това Курти обеща, че през следващите две години от неговия мандат ще бъде решен въпросът с номерата на сградите и имената на улиците в 38-те общини на Косово.

Заедно с Курти при полагането на основния камък на новата сграда бяха министърът на околната среда, пространственото планиране и инфраструктурата Либурн Алиу и заместник-генералният директор на KКA Авни Ахмети.

Преди церемонията Курти посети Косовската кадастрална агенция, за да заяви решимостта на своето правителство за реформиране на агенцията. Той също каза, че само за двете години са изплатени 75 милиона евро от дълга за отчуждаване в размер на 188 милиона.

„В рамките на две години успяхме да изплатим 75 милиона евро от общия дълг за отчуждаване, който беше 183 милиона евро. Междувременно за тази година бяха отпуснати още 25 милиона евро“, каза Курти.

От своя страна министър Алиу каза, че в областта на кадастъра има много предизвикателства, но ръководеното от него ведомство е решено да намери решения.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us