Новини

Кой стои зад спорното предложение за мегаагенция над АГКК

Законопроектът, с който се създава новата мегаструктура Държавна агенция по вписванията (ДАВ) в изпълнителната власт, е внесен от народни представители от ПП, БСП, ИТН и ДБ. От „Продължаваме промяната“ вносители са Милен Матеев, Стою Стоев и Петър Куленски, от ИТН е Андрей Михайлов, от БСП – Филип Попов, а от ДБ – Атанас Славов.

Всички вносители са юристи в относително млада възраст – сред тях няма нито един геодезист или свързан със строителството човек.

Не се предлагат промени в статута на съдиите по вписванията, както беше в закона за бюджета, а съдиите се възпротивиха.

ДАВ ще е на подчинение на Министерския съвет, който ще назначава нейния председател за пет години. Трема ще са заместниците, като един ще е геодезист.

По-подробно структурата на новата агенция трябва да бъде уредена в устройствения ѝ правилник, който трябва да бъде факт до 3 месеца от приемането на Закона за ДАВ. За самия законопроект е предвидено, че влиза в сила 3 дни след обнародването му, с изключение на измененията, свързани с регистъра на особените залози, които ще влязат в сила от 2023 г.

Сред мотивите се казва, че това би било оптимална институционална рамка и ограничаване на административната и финансова тежест за гражданите и бизнеса. В мотивите към законопроекта се прави критичен анализ за начина на определяне на таксите – най-вече на Агенцията по вписванията.

Камарата на инженерите по геодезия се обяви твърдо против новата мегаагенция.

По ирония на съдбата, успоредно с огласяването на законопроекта, парламентът осъмна с решетки (на снимката). Нововъведението се оказа, че е незаконно и трябва да бъде демонтирано. Това се разбира от съобщение на Министерството на културата, в което се посочва, че инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ са извършили проверка и са установили нарушения. Ще бъде съставен и акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us