Новини

Кръстиха залив на Антарктида на шефа на БТА

Настоящият шеф на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев е увековечен в картата на о. Ливингстън, Антарктида, като на него е кръстен залив – Вълчев залив. Това става ясно от Справочника на българските географски имена на Антарктида.

Малцина имат честта да бъдат патрони на географски обекти в най-отдалечената точка на планетата. Сред тях са заслужили хора като геодезистът инж. Борислав Александров.

Инициаторите на „покръстването“ го мотивират така: „за особено значимия му принос за популяризирането на Антарктика, както и за неговото съдействие за придобиването на полярния изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ от Висшето военноморско училище Никола Вапцаров и Българския антарктически институт.“

Вълчев залив е залив с ширина 180 метра, вдаващ се 220 метра  в североизточния край на Българско крайбрежие на о. Ливингстън източно от нос Трифонова, кръстен на режисьорката Иглика Трифонова. Кирил Вълчев е два пъти участник в българските антарктически експедиции през сезони 2004/2005 г. и 2018/2019 г. Картографирани са за пръв път от Военно-географската служба на Българската армия през 2016 г.

Предложението за именуването на залива и носа на Антарктида направи Топономичният борд на Националния полярен институт със свое решение от 8 юни. Над 1400 географски обекта на Ледения континент носят български имена.

Автор

Geomedia Magazine




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us