Новини

Крепост от времето на древна Троя е открита в Румъния

Румънски и германски археолози откриха крепост, която според тях е била построена през Бронзовата епоха, преди повече от 3400 години. Укреплението се простира на 90 хектара, което е тройно по-голямо от размерите на полумитичната Троя и я предхожда с близо 400 години, предаде Асошиейтед прес.

Учените са започнали разкопките край град Сънтана още през 2009 г., но едва сега са открили колко мащабна е находката им.

„Площта на Троя е 29 хектара, а тази на Сънтана е най-малко 89. Зданията на Троя са направени от камък, а тук от глина и дърва. Самата крепост е оградена от четириметров ров и земен вал, висок повече от 20 метра. Ние се намираме пред една от най-големите и внушителни крепости в Европа“, заяви професорът от румънския институт по археология и история на изкуствата Флорин Гогалтан.

По време на разкопките са открити останките на дворец с размери 100 на 40 метра.

Според проф. Рюдигер Краузе от германския университет „Йохан Волфганг Гьоте“ крепостта все още съдържа немалко исторически загадки. Според него това е най-голямото укрепление от епохата, откривано някога и допълни, че сега учените трябва да изяснят защо хората са построили крепостта именно на това място в Европа.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us