Новини

Кризата в Киев в космоса и в науката: Украйна поиска от Мъск Starlink

Украинският вицепремиер Михаил Фьодоров писа в социалните мрежи с молба към милиардера Илън Мъск да помогне на Украйна, като предостави интернет от сателитите на Starlink. След близо 10 часа собственикът на Тесла и Старлинк отговори, че територията на Украйна е покрита и към страната пътуват приемници.

За съжаление военната операция на руския президент Владимир Путин в Украйна се отрази и на космоса и на космическото сътрудничество. Руската космическа агенция Роскосмос обяви, че престава изстрелването на ракетите «Союз» от космодрума Куру в отговор на санкциите на Евросоюза. Отменени са планираните изстрелвания за неопределен период от време. Това ще е удар за Европейската космическа агенция (ЕКА). От там по-рано заявиха, че агенцията продължава да подкрепя съвместните мисии с Русия. Но е готова да „вземе решения“, посочва директорът й Йозеф Ашбахер. Сътрудничеството на Международната космическа станция продължава поне до завръщането на астронавт на НАСА.

Сътрудничество с Русия Европейската космическа агенция има на Международната космическа станция и изследването на Марс с марсохода ExoMars. Като сигнал за преразглеждане на позицията може да се счита изявлението на Йозеф Ашбахер, в което той посочва, че е „притеснен, тъй като агресията продължава да се влошава в Украйна“.

Американската космическа агенция НАСА също увери, че ще продължи сътрудничеството с Русия. Особено след въведените американски санкции. За които НАСА смята, че няма да пречат на сътрудничеството в „гражданското пространство“. Само преди дни директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин предположи с публикация в Twitter, че „МКС може да изпадне от орбита без руска помощ“.

Роскомос пък обяви, че може да купува от Китай необходимата технология за спътници, след като останалият свят налага санкции.

Напрежението се пренесе и на полето на науката – ръководството на Масачузетския технологичен институт (MIT) прекрати сътрудничеството си със Сколковския институт за наука и технологии (Сколтех) заради кризата в Украйна.

След като Фейсбук и Туитър спряха рекламите на руските държавни канали, същото обяви и Google – спират монетаризацията на руските платформи с държавно финансиране.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us