Новини

Квантов физик създаде калкулатор за перфектно сварени яйца

Квантовият физик Милош Панфил (Miłosz Panfil) от университета във Варшава създаде калкулатор за получаване на перфектно сварени яйца. Ученият е използвал формула, чиито параметри са първоначалната температура на яйцата, теглото им и надморската височина – фактор, който рядко се взема под внимание.

Надморската височина се оказва важна, тъй като атмосферното налягане намалява на по-високи надморски височини, точката на кипене на водата е по-ниска. Затова и на връх Еверест водата завира при 71 градуса по Целзий, а времето за сваряване на яйце е около 10 минути, което е с 3 минути по-бавно от това на морското ниво.

Варенето на перфектното яйце е сложна задача, защото белтъците и жълтъците имат различни мазнини и протеини и се сготвят по различен начин – белтъците изискват по-ниски температури от жълтъците.

Все пак за по-прецизни изчисления и постигане на желания резултат при свареното яйце Панфил използва формулата, изведена от Чарлз Уилямс от университета в Ексетър:  

t = m * K * log(ywr * (Tяйце – Tвода)/(T – Tвода)), където:

t – време за сваряване

m – маса на яйцето

К – тополопроводимост на яйцето

ywr – съотношение белтък към жълтък

Т – темературната за постигане на степен на свареност

Tяйце – температура на яйцето

Tвода – температура на водата.

Калкулаторът на Панфил разчита на това, че ще се поддържа постоянна температура, което може да е труднопостижимо върху котлон. Зададена е максимална температура за рохко  сварено яйце при 65 градуса по Целзий, а за перфектно твърдо сварено яйце е 77 градуса по Целзий.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us