Квантовият физик Милош Панфил (Miłosz Panfil) от университета във Варшава създаде калкулатор за получаване на перфектно сварени яйца. Ученият е използвал формула, чиито параметри са първоначалната температура на яйцата, теглото им и надморската височина – фактор, който рядко се взема под внимание.
Надморската височина се оказва важна, тъй като атмосферното налягане намалява на по-високи надморски височини, точката на кипене на водата е по-ниска. Затова и на връх Еверест водата завира при 71 градуса по Целзий, а времето за сваряване на яйце е около 10 минути, което е с 3 минути по-бавно от това на морското ниво.
Варенето на перфектното яйце е сложна задача, защото белтъците и жълтъците имат различни мазнини и протеини и се сготвят по различен начин – белтъците изискват по-ниски температури от жълтъците.
Все пак за по-прецизни изчисления и постигане на желания резултат при свареното яйце Панфил използва формулата, изведена от Чарлз Уилямс от университета в Ексетър:
t = m * K * log(ywr * (Tяйце – Tвода)/(T – Tвода)), където:
t – време за сваряване
m – маса на яйцето
К – тополопроводимост на яйцето
ywr – съотношение белтък към жълтък
Т – темературната за постигане на степен на свареност
Tяйце – температура на яйцето
Tвода – температура на водата.
Калкулаторът на Панфил разчита на това, че ще се поддържа постоянна температура, което може да е труднопостижимо върху котлон. Зададена е максимална температура за рохко сварено яйце при 65 градуса по Целзий, а за перфектно твърдо сварено яйце е 77 градуса по Целзий.
{module [180]}